Počast za Handkea i Mihalkova

– Sa zadovoljstvom mogu da potvrdim da će rukovodstvo grada već ove nedelje početi zvaničnu proceduru i predložiti odbornicima da se ovoj dvojici velikana dodeli priznanje – izjavio je za „Novosti” gradski menadžer Goran Vesić.

On očekuje da će odbornici Skupštine grada na prvoj narednoj sednici, koja će se najverovatnije održati do kraja meseca, glasati za ovaj predlog.

– Želim posebno da zahvalim gradskom sekretaru za kulturu Vladanu Vukosavljeviću, koji je inicirao ovu ideju. Handke i Mihalkov su osvedočeni prijatelji naše zemlje i odavno su zaslužili ovakvo priznanje. Mihalkov nije samo reditelj svetske reputacije, autor kultnih filmova „Varljivo sunce” i „Urga”, već je i njegovo poslednje ostvarenje „Sunčanica” posvećeno Beogradu i ruskim emigrantima koji su živeli u našem glavnom gradu između dva rata – objašnjava Vesić.

On navodi, takođe, i da je veliki pisac Handke zaslužio počast srpske prestonice zbog ljubavi prema našem narodu i podrške koju pruža Srbiji. Primera ima mnogo, a jedan od poslednjih je kada je Handke novčani deo prestižne književne nagrade „Henrik Ibzen” poklonio srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji.

Vesić se nada da će povelje zvanja počasni građanin Beograda Handkeu i Mihalkovu biti uručene na svečanoj sednici Skupštine grada, koja će se održati u aprilu tokom proslave Dana Beograda.

Inače zvanje počasnog građanina Beograda do sada je dobilo 27 političara, diplomata i vojskovođa, a poslednji u toj plejadi bio je kineski premijer Li Kećijang kada je nedavno posetio našu prestonicu.

Ovo priznanje dodeljuje se od 19. oktobra 1945. godine. O njemu odlučuju odbornici Skupštine grada, a na predlog Gradskog veća ili najmanje 20 odbornika. Prema protokolu, počasnom građaninu uručuje se povelja sa grbom Beograda na svečanoj ceremoniji koju organizuje Skupština grada.

Pogledajte još