POGINULO ŠEST SRPSKIH RADNIKA: Sinu mi je danas rođendan, a sad čekamo da ga donesu u kovčegu!

Kolega me je probudio i rekao da bežim, da je izbio požar. Istrčao sam iz zapaljene barake u donjem vešu. Nažalost, šestorica mojih kolega stradala su u vatrenoj stihiji - ovim rečima jedan od naših radnika opisao je tragediju koja se dogodila u Sibiru, gde je šest Srba radnika firme „Velestroj“ nastradalo u požaru, a trojica su povređena.

Požar je izbio u noći između subote i nedelje, oko 1.40 sati po lokalnom vremenu, u sušari u smeštajnom bloku Novi Urengoj NPS 2, a prema nepotvrđenim informacijama nastradali su: Mirko Matijević (22) iz Batajnice, Branislav Arsić (22), Miroslav Arsić (29), Slaviša Kadić (55), Čedo Bogunović (56) i Dragan Marjanović (49).

- Moj Mirko je trebalo da napuni 22 godine, a mi ovog 9. februara umesto da mu čestitamo rođendan, čekamo da nam ga donesu u kovčegu i spremamo sahranu - kaže kroz plač Željko Matijević, otac stradalog Mirka Matijevića, koji je radio u kancelariji.

Sa sinom je poslednji put razgovarao neposredno pred pogibiju.
- Čuli smo se preko dana, rekao mi je da će uveče da izađe s kolegama u grad. Niko nije ni slutio da će isto to veče već biti mrtav - ispričao je otac, koji je za smrt sina saznao od Mirkovog kolege iz firme „Velestroj“.
- Rekli su mi da je Mirko spavao, da je bilo mnogo dima i da su pokušavali da ga probude. Nije mi jasno kako nisu uspeli da ga spasu. Verovatno su i oni sami pokušavali da izvuku živu glavu. A možda se moj Mirko već bio ugušio pa ih nije ni čuo. Otišao je u Sibir pre godinu i po dana da zaradi neki dinar, a sad ga više nema - veli otac Željko, koji ima i sina blizanca s Mirkom i stariju ćerku.

Željko kaže i da je ogorčen što niko od srpskih zvaničnika nije s njima stupio u kontakt niti ih je obavestio o tragediji.
- Sve što smo uspeli da saznamo bilo je preko interneta i medija, da nije bilo tog njegovog kolege, ne bismo ni znali da smo izgubili sina - priča Željko.

JAMAL ZNAČI „KRAJ SVETA“
Poluostrvo Jamal nalazi se na severu zapadnog Sibira, na teritoriji Jamalo-neneckog autonomnog okruga, koji pripada Ruskoj Federaciji. Srednja temperatura u januaru iznosi od minus 23 do minus 27 stepeni, a događa se da se živa spusti 50 stepeni ispod nule.

Goli na sibirsku zimu
U kompleksu koji je izgoreo bilo je više od 200 radnika iz Srbije koji rade na izgradnji ruske naftne stanice, a među njima i zidari, moleri... U barakama je obično boravilo pet-šest radnika.
- Muž mi je poslao poruku pola sata pre ponoći. „Imali smo ogroman požar, izgoreo je kontejner u kojem smo spavali, jedva sam se izvukao. Kolega mi je spasao život jer je osetio dim. Ima nastradalih, među njima su sin i brat jednog mog kolege. Pokušavali smo da ih spasimo, ali nije vredelo, ugušili su se“, napisao mi je suprug i zamolio da javim ženi tog njegovog kolege koji se izvukao da je i on dobro. Žena umalo nije dobila infarkt kad sam joj objasnila šta se dogodilo - rekla je za Kurir Snežana S. i dodaja da joj je muž objasnio da je požar izbio u prostoriji u kojoj radnici suše odela.
- Dim i vatra su se širili velikom brzinom. Ugušio se i čovek koji je spavao treća vrata od njih. Mučenik je u Srbiji sedam meseci bezuspešno tražio posao, pre tri dana je otišao u njihov kamp i nastradao - priča potresena žena.

Ona kaže da je njen muž s kolegom izašao kad je razbio prozor.
- Pokušavali su da probude i druge kolege, ali neki su se već bili ugušili. A onda su i oni morali da beže. Moj muž je bukvalno u donjem vešu izleteo iz barake.Nakon nekoliko sati, onako smrznute, doveli su ih u menzu, gde su zadužili garderobu - kaže Snežana i dodaje da tamo temperatura može da bude i do minus 50 stepeni Celzijusa.

Tri neimara povređena

Evakuisano 234 ljudi NIJE BILO PROTIVPOŽARNIH APARATA
Vatrogasci su za 40 minuta lokalizovali požar i evakuisali 234 ljudi. - U objektu koji se zapalio nije bilo protivpožarnih aparata, te smo dovozili cisterne sa vodom - rekao je zamenik načelnika državne vatrogasne službe Aleksej Zahlamin za ruske medije.

„Velestroj“ godinama šalje zavarivače, bravare i radnike sličnih profila na rad u Rusiju. Poslednjih meseci obim posla je znatno manji, zbog sankcija nametnutih usled rata u Ukrajini.
- Šest radnika iz Srbije poginulo je u požaru, a trojica su povređena - izjavio je sinoć ambasador Srbije u Moskvi Slavenko Terzić i dodao da su trojica povređenih radnika smeštena u bolnicu i nisu u životnoj opasnosti.

Ambasador Terzić rekao je i da će konzul Milan Živković oko ponoći krenuti avionom za Jamal, gde će stići sutra oko podneva, kad će imati i više informacija o nesreći.

Izvor: kurir

Pogledajte još