Amandmanima popraviti zakon o tajnim podacima

BEOGRAD, 13. septembra 2009. (Beta) - Zaštitnik prava građana Srbije Saša Janković rekao je u utorak da je obavešten da je Savet Evrope u potpunosti podržao kritike poverenika za informacije od javnog značaja i ombudsmana na predloženi Zakon o zaštiti tajnih podataka.

"Poslednji dogovor između ministarke pravde i mene je sledeći: Ministarstvo pravde će amandmanima nastojati da obezbedi pravi kontrolni mehanizam za sprovođenje i primenu zakona. To sasvim sigurno više ne može biti neka posebna služba, kao što smo poverenik Šabić i ja pričali, već će to raditi samo Ministarstvo pravde", rekao je Janković

On je na konferenciji za novinare u Beogradu, održanoj povodom potpisivanja sporazuma o saradnji sa kolegama iz EU, kazao da je ono što je posebno značajno za građane "to što je otklonjena opasnost da poverenik i ombudsman budu uskraćeni za informacije bilo koje vrste".

"Za to će se u Skupštini postarati amandman zaštitnika građana koji Vlada obečava da će prihvatiti... Imamo partnera u izvršnoj vlasti koji prihvata da ispravi, odnosno unapredi taj zakon, tako da imamo uveravanja da će problem biti otklonjen", kazao je Janković.

Pogledajte još