Ko su srpski biznismeni koji su sakrili novac u Švajcarskoj

“Novac iz Srbije je prolazio preko 93 računa, od kojih je 55 otvoreno za klijente povezane sa Srbijom u razdoblju od 1988. do 2006. Preko tih računa prošlo je ukupno 46,6 miliona dolara, a najveći ukupni iznos povezan direktno sa Srbijom kao zemljom je 11,1 milion. Ipak, ljudi povezani sa Srbijom bavili su se mnogo većim svotama, što je zabrinulo i zaposlene u HSBC banci, pa su zbog pojedinih transakcija morali da intervenišu", navode iz ICIJ.

"Banka je bila uznemirena zbog transakcije od 20 miliona evra privrednika iz Srbije. Zaposleni su ga zamolili da se ponaša manje upadljivo. Objašnjeno mu je da se banka do tada nije mešala u njegove transakcije, ali da bi "više cenila" kad bi se aktivnosti tog tipa smanjile. Biznismen je odgovorio da razume zabrinutost banke i poručio da će koristiti manje iznose", pišu međunarodni istraživači.

Podaci koji su rezultat istorijskog curenja podataka u bankarskom sektoru odnose se na period 2005-2007. i na oko 30.000 računa kod HSBC, sa gotovo 120 milijardi dolara. Ovaj novac sakrili su svetski bogataši, poznate ličnosti, ali i kriminalci, trgovci oružjem i dijamantima.

Među njima su Tina Tarner, Fil Kolins, Dejvid Bouvi, Džon Malkovič, Kristijan Slejter, Džoan Kolins...

Pogledajte još