POMOZITE SEBI: Istrenirajte mozak da zavoli zdravu hranu

Nova istraživanja sa Univerziteta Tufts sugerišu da ukoliko želite, možete iskontrolisati svoj mozak da žudi za zdravom hranom.

Istraživači su posmatrali skenirane snimke mozga 13 ispitanika na početku i na kraju šestomesečnog proučavanja. Neki od ispitanika su sve vreme konzumirali zdravu hranu, dok su ostali imali normalan, raznovrstan režim ishrane. Istraživači su na snimcima posebno posmatrali striatum - centar u mozgu, koji je povezan sa iskušenjem i zavisnošću – u želji da odgonetnu reakciju striatuma na slike visoko kaloričnih namirnica i zdrave hrane.

Nakon šest meseci ispitivanja, oni koji su promenili režim ishrane, pokazali su povećanu aktivnost stratuma, kada bi videli sliku zdrave hrane, kao što je grilovana piletina ili zelena salata, a smanjenu reakciju na slike prženih krompirića.

„Kao što možete da prilagodite mišiće za određeni sport, tako možete da istrenirate vaš mozak da se hranite zdravije“, kaže Suzan Roberts, autor studije i direktorka Laboratorije za energetski metabolizam u Tufts-u.

Ova studija je pokazala da možete da oslobodite moždane asocijacije mešajući ukuse koji vas dovode do stanja žudnje sa hranom koja ima više proteina ili vlakana. Mogu se stvoriti nove konekcije mozga sa glavnim obrocima tako što će ispitanici jesti hranljive namirnice, poput grilovane piletine ili salate umesto makarona sa sirom, pljeskavice ili pice.

Premda se to ne podudara sa vašom željom, pokušajte da kada ste gladni, pojedete povrće ili proteine umesto dva parčeta pice. „To može ojačati vašu želju za zdravom hranom“, kaže Roberts. A kada prolazite kroz iskušenje da pohrlite za pomfritom ili picom, neka vam na dohvat ruke bude neki miks proteina i vlakana.

Nadlanu / izvor: menshealth

Pogledajte još