EPIDEMIJA TULAREMIJE proglašena na Kosovu

Komitet za prevenciju infektivnih bolesti pri Ministarstvu zdravlja danas je proglasio epidemiju tularemije na Kosovu. Aktivirane su sve ekipe na terenu kako bi se predupredili novi slučajevi bolesti", navedeno je u saopštenju.

Institutu je od 1. januara do 10. februara prijavljeno 206 slučajeva tularemije. Tularemija je endemična bolest na teritoriji Kosova od 1999-2001, kada su i zabeleženi oboleli od ove zarazne bolesti.

"Do sada nema ni jednog smrtnog slučaja od ove bolesti", navedeno je u saopštenju.

Najveći broj obolelih je na centralnom Kosovu, dok je u drugim delovima pokrajine broj obolelih manji. Bolest je registrovana u 19 opština. Najviše obolelih je iz opština Vučitrn, Obilić i Srbica, dok je najmanje obolelih u opštinama Prizren i Suva reka.

Najviše slučajeva zaraze ima u centralnim i istočnim delovima Kosova, u 19 opština sa 88 žarišta, saopštio je Zavod.

"Bolest se prenosi putem izvorske bunarske vode i neadekvatno čuvanom hranom, kao i kontaktom sa kontaminiranim namirnicama", navodi se u saopštenju i poziva stanovništvo da obrati pažnju na ova upozorenja o načinu prenosa zaraze.

Tularemija je primarno bolest divljih životinja, prvenstveno glodara (zečevi, kunići, veverice, miševi, pacovi).

Od divljih životinja bolest se može preneti na domaće životinje (ovce, goveda, konji, psi, mačke, živina). Čovek se zarazi direktnim kontaktom sa obolelom životinjom kao i indirektno putem kontaminirane hrane, vode, inhalacijom prašine i transmisivim putem. Prenos bolesti sa čoveka na čovek nije moguć.

U zavisnosti od vrste dodira, tularemija može da prouzrokuje čireve na koži, natekle i bolne limfne žlezde, upalu očiju, upalu grla, grizlice u ustima, ili bolest sličnu upali pluća.

U rane simptome obično spadaju: nagla temperatura, jeza, glavobolja, bolovi u mišićima, bolovi u zglobovima, suvi kašalj i progresivna slabost. Zapalenje pluća se može javiti kao komplikacija kod svih vrsta zaraze i zahteva brzo postavljanje dijagnoze i posebno lečenje da bi se sprečila smrt.

Nadlanu / izvor: Alo

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.