8 domaćih lekova za prehladu koji zaista deluju! (VIDEO)

0

Da li je jedna jabuka dnevno zaista dovoljna da budete zdravi? Novi video kanala AsapSCIENCE sa Jutjuba istražuje osam lekova za prehladu koje najčešće primenjujemo i procenjuje kolika je korist od njih.

1) PILEĆA SUPA
Kad smo prehlađeni, ništa nam nije slađe od tople pileće supe. I dobro je što je tako, jer ona zapravo deluje protiv zapaljenja sprečavajuće neutrofile, vrstu belih krvnih zrnaca, da se kreću. Usporavajući njihovo kretanje, sprečava se taloženje sluzi koja zapušava pluća.

2) NAHRANITE PREHLADU

Dok ste prehlađeni, treba da jedete hranu sa raznolikim hranljivim materijama koje vašem telu daju energiju da se isceli.

3) JABUKA DNEVNO I BIĆETE ZDRAVI KAO DREN
To je delimično tačno. Oko 100 grama jabuke ima istu antioksidantsku moć kao i 1500 miligrama vitamina C. Ljuska jabuke smanjuje rizik od oboljevanja od koronarne arterijske bolesti.

4) UZIMAJTE MNOGO VITAMINA C
Bilo da unosite vitamin C jedući limun, brokoli ili preko tableta, on neće smanjiti jačinu prehlade, ali će skratiti vreme trajanja prehlade, tvrde istraživanja.

5) MED
Ako vam je potrebno trenutno olakšanje od kašlja ili ako ne možete da zaspite, med vam može pomoći. On je poznat po svom antizapaljenskom dejstvu – on povećava proizvodnju citokina, koji ćelijama šalju signale da se poprave.

6) BELI LUK
Pokazalo se da beli luk smanjuje ozbiljnost i dužinu prehlade, kao i da ublažava simptome gripa podstičući razvoj gama delta T-ćelija koje uklanjaju patogene.

7) EHINACEA
Kada su se sabrali rezultati 14 studija, otkriveno je da ova biljka smanjuje rizik od prehlade za 58 odsto, da smanjuje dužinu trajanja prehlade za dan i po i da deluje antizapaljenski.

8) ALKOHOL
Neke studije su otkrile da umereni unos alkohola može da poboljša imuni sistem. Ali, sa druge strane, oni koji mnogo piju imaju naslabiji imuni sistem.

Izvor: žena

Foto: yayimages

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.