ČUVAJTE DECU: Opasna tečna droga se prodaje u bočicama

Nova hemijska jedinjenja s izraženim psihoaktivnim dejstvom šalju mnogo korisnika u bolnice, stoji u izveštaju američke agencije Community Epidemiology Work Group (CEWG) koja prati trendove u ilegalnoj trgovini narkoticima. AB-PINACA i AB-FUBINACA su nove supstance koje brzo stvaraju zavisnost i veoma teške posledice na organizam i psihu korisnika.

Prodaju se kao tečnosti u bočicama sličnim onima u kojima se drže kapi za oči. Ima ih nekoliko vrsta. “Cloud 9” i “Relax” se konzumiraju preko elektronskih cigareta, dok se “Crown” uzima uz pomoć nargile ili njene manje verzije poznate pod imenom “nargila olovka”. Zbog korišćenja novih tečnih droga, u Americi su prošle godine preminule 984 osobe, dok se podaci za Evropu još kompletiraju.

(old_image)

Poznatoje da se ove droge u bočicama šire Evropom brzinom šumskog požara i da su zbog lake distribucije već preplavile Srbiju. Do sredine 2014. prodavale su se legalno kao dodaci elektronskim cigaretama. Izazivaju halucinacije, agresivnost, ubrzavaju srčani rad i mučninu.

(old_image)

Sutra: Iz Kine stiže ubistveni”karmin”

Pogledajte još