Norveški Nobelov komitet brani dodelu nagrade Obami

OSLO, 13. oktobra 2009. (Beta-AP) - Članovi Norveškog Nobelovog komiteta rekli su u utorak da su očekivali da njihova odluka da nagradu za mir ove godine dodele američkom predsedniku Baraku Obami izazove u svetu iznenađenje i kritike.

Petočlani norveški komitet dodelio je u petak Nobelovu nagradu za mir američkom predsedniku Baraku Obami zbog, kako su obrazložili, "njegovih napora da ojača međunarodnu diplomatiju i saradnju među ljudima", kao i zbog njegove vizije i delovanja u cilju sveta bez nuklearnog oružja.

Prethodnih dana iz celog sveta su dolazile kritike da je Obami nagrada uručena prerano. Tri člana norveškog komiteta odbacili su gledište da Obama nije učinio ništa dovoljno vredno da bi dobio nagradu.

"On je dobio nagradu za ono što je učinio" rekao je u utorak za AP predsedavajući komiteta Torbjern Jagland.

Jagland je istakao Obamine napore da "zaleči pukotinu između Zapada i muslimanskog sveta", kao i da odustane od antiraketnog štita u Evropi, što je predlog iz doba administracije bivšeg predsednika Džordža Buša, koji je naišao na veliko protivljenje Rusije, ali i u zemljama u kojima je štit trebalo da bude raspoređen - Češke i Poljske.

Pogledajte još