Zašto ne smete da sušite veš na radijatoru

Škotski istraživači s Arhitektonskog fakulteta Mekintoš ustanovili su da mnogi domovi u Škotskoj imaju previše vlage, a sušenje veša u stanovima odgovorno je za čak 30% te vlage.

Tri četvrtine ispitanika u stanu je imalo veliku količinu vlage koja svaki dom pretvara u plodno tle za grinje i povećanu koncentraciju plesni. Ovakvo smanjenje kvaliteta vazduha povezano je sa astmom i sličnim alergijama.

Ukupno 87% domaćinstava Glazgova, gde je studija sprovedena, suši rublje u kući kada je napolju hladno, a dve trećine njih odeću suši na radijatoru. Stručnjaci su zaključili da su manji, dobro izolovani domovi prave klopke za vlagu.

- Ljudi zapečaćuju svoje domove kako bi bolje iskoristili energente i kako bi im bilo ugodnije, ali ovo nije popraćeno prikladnim provetravanjem. Trenutna regulativa u građevinarstvu zahteva jedan kubni metar prostora za sušenje, što nije dovoljno - objasnio je Kolin Porteus, vođa studije.

Udisanje čestica plesni može uzrokovati upalu, uglavnom kod osoba oslabljenog imuniteta, ili može dovesti do alergijskih reakcija, pogotovo astme, jer imunitet reaguje na čestice kad ih identifikuje u disajnim. Simptomi infekcije plesni uključuju kašljanje, neprestani umor, iritaciju očiju, grla i kože, glavobolje ili mučninu.

Naučnici predlažu ponovno uvođenje zajedničkih prostorija za sušenje, kako bi se ovaj problem ublažio. One su bile česte u Velikoj Britaniji u 60-im, a u SAD-u se i dalje koriste u tu svrhu, ali s proširenjem tržišta veš-mašina koje ujedno funkcionišu kao sušilice, zajedničke prostorije su se ili smanjile ili prestale uključivati u zgrade.

Izvor: Magazin.hr / Ekokutak

Pogledajte još