U Njujorškom metrou pronađen DNK kuge i antraksa

Naučnici sa američkog Univerziteta Kornel objavili su prvu mapu mikroba koji se nalaze u 960 kilometara podzemne železnice u Njujorku. Metro dnevno koristi oko pet miliona putnika, a u njemu živi 637 vrsta bakterija i mikroba, većinom bezopasnih, ali se mogu naći i oni koji su povezani s antraksom i kugom, saopštili su naučnici u danas objavljenoj studiji u SAD.

- Naš prvi zaključak je da nema potrebe da se izbegava metro ili da nosite rukavice. Većina od otkrivenih bakterija, virusa i gljivica ne predstavlja nikakvu opasnost - objašnjavaju naučnici.

Oni su, međutim, proučavajući prikupljene sekvence DNK mikro-organizama, otkrili da neke sekvence ne pripadaju nijednom poznatom mikrobu ili su povezane s kugom i antraksom.

- Mikrobi koji žive u njujorškom metrou su beozpasni, ali su uključene i neke bakterije koje su otporne na lekove i koje su povezane s kugom i antraksom - navodi se u studiji.

Čak 27% mikroba pronađenih u ovom metrou otporno je na lekove, posebno antibiotike, ali je pronađen veoma slab procenat DNK kuge i antraksa. Naučnici su istakli da pronađeni tragovi nisu živi i da se zbog toga ne treba uopšte plašiti metroa, jer su bakterije i mikrobi "uobičajeni" stanovnici podzemnih železnica.

Izvor: Ekokutak

Pogledajte još