MISTERIJA IZ ŠAJKAŠA Analize isključile sve vrste trovanja kod dece

-Od dvadesetoro dece uzeti su krv i urin i na na svakim od njih rađeno je po osam analiza. Prvo je tražen ugljenmonoksid i ustanovljeno je da nema povišenih vrednosti. Zatim je tražen i vodonik sulfid, kod dece koja su imala izraženiju kliničku sliku, ali su i oni bili negativno. Kod svih 20 uzoraka krvi i mokraće, nije pronađeno prisustvo sedativa, antidepresiva, antiaksiolitika, kao i pesticida koji bi mogli biti prisutni, sa obzirom na geografsko područje. Takođe, negativno je i prisustvo opijata kao i psihoaktivnih supstanci. Institu je analizirao i sredstva za higijenu, metanol, ali ni on nije pronađen – zvanično je saopštio docent Igor Veselinović sa Instituta za sudsku medicinu.
Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je ranije da je slučaj "trovanja" u stvari "udžbenički primer epidemije masovne histerije".

"Doživeo bih najveće iznenađenje u svom dugom životu ako ovo nije slučaj masovne histerije. Ne postoji nijedan toksin, otrov u medicini, koji izaziva simptome o kojima slušamo poslednja dva dana. Jednoj devojčici je pozlilo i odjednom 17 ostale dece pada u nesvest, a nastavnici koji su pritrčali da pomognu nisu imali nikakve simptome i tegobe", rekao je on.

U mestu Šajkaš kod Titela u osnovnoj školi 14 dece je primljeno u bolnicu, a zadržano je njih 11, nakon što su se onesvestili na školskom času.

Kako je za "Blic" prvobitno rečeno u bolnici, u sali za fizičko vaspitanje došlo je do curenja gasa.

Međutim, na instalacijama u školi nije nađen kvar. Šta je tačan uzrok gubitka svesti kod ukupno 17 đaka i dalje se ne zna.

Izvor: blic

Pogledajte još