NOVA DROGA U SRBIJI: Iz Kine stigao ubistveni ”karmin”

Kada je prošle godine novozelandska policija zaplenila 20-ak kilograma kritalizovanog belog praha, niko nije naslućivao šta će se otkriti posle njihove laboratorijske analize.

Dovežena brodom iz kineske luke i vešto sakrivena u kontejnerima punim karmina i druge šminke, nova supstanca je ocenjena kao najsmrtonosnija i “vema kreativna” droga nastala u tajnim labovima u Kini.

(old_image)

Nije tajna da najmnogoljudnija zemlja, i trenutno druga ekonomska sila sveta, ima veoma sposobne i mašovite hemičare koji svake godine na tržište izbace na desetine novih psihoaktivnuih supstanci spremnih da se odmah mešaju s postojećim klasičnim opijatima.

Droga otkrivena na Novom Zelendu već je prisutna širom Evrope. Razvijena legalna ekomomska saradnja među državama predstavlja preduslov za intenziviranje one nelegalne, u kojoj droga i oružje donose najviše novca, a samim tim i moći.

Brzo pošto je otkrivena, nova sintetička droga dobila je ime “smešak” (smiley) i “kineski karmin”. Zbog niske cene, dostupna je svima, a ima pogubna dejstva na nervni sistem i dramatično umanjuje kognitivne sposobnosti uživalaca.

N.D.

Pogledajte još