Srpski avion u borbama protiv Islamske države

Sve se to događalo poslednjih meseci prošle godine, kada su Iračani, iako su na raspolaganju imali i mnogo naprednije avione, poput američkog školskog aviona T-6A “teksan II”, bili prinuđeni da u borbenim dejstvima koriste “lastu”, iako joj to nije primarna namena.

- Verzija “teksana” kojima raspolaže iračka vojska nije naoružana i nema mogućnost da bude naoružana. Za razliku od njih, “lasta” može da ponese do 220 kilograma ubojnih sredstava, kontejnere sa mitraljezima 7,62 i 12,7 milimetara ili bombe težine do 100 kilograma. Što je još bitnije, nosači ubojnih sredstava na “lasti” su “univerzalni”, tačnije na njih se mogu kačiti bombe proizvedene i u Rusiji, SAD, Francuskoj... - objašnjava vojni analitičar Aleksandar Radić.

On, takođe, dodaje da su i irački helikopteri „mi-17“, koji dejstvuju protiv boraca ISIL-a, naoružani po osnovu ugovora koji su Iračani imali sa SDPR-om. A njihov borbeni komplet obuhvata i modernizovane navodeće rakete “maljutka”, top M-55 kalibra 20 milimetara, top na vratima, kao i lansere nevođenih raketa.

Prva od 20 naručenih “lasta” Iraku je isporučena juna 2010. godine, a poslednja jula 2011. godine. U međuvremenu, iračko vazduhoplovstvo ojačano je i sa nekoliko ruskih jurišnih aviona „su-25“, kao i ruskim helikopterima „mi-28“.

Karakteristike
Dužina: 7,97 metara
Razmah krila: 9,71 metar
Najveća brzina: 320km/h
Posada: dva člana
Naoružanje: dve bombe od po 100 kg, ili dva kontejnera sa mitraljezima 7,62 mm ili dva lansera raketa 57 mm

Izvor: Blic

Pogledajte još