Mladić i devojka planirali masakr na Dan zaljubljenih!

Kanadska policija je sprečila plan dvoje mladih ljudi da na Dan zaljubljenih otvore vatru na prolaznike u Halifaksu, u Novoj Škotskoj, na istoku Kanade.

Pokolj je bio planiran za danas na javnom mestu u tom gradu na kanadskoj atlantskoj obali a trebalo je da ga izvedu 19-godišnji Kanađanin i 23-godišnja Amerikanka koji su nameravali da se posle toga ubiju.

Sve je počelo u četvrtak kad je policija primila dojavu o "ozbiljnoj oružanoj pretnji", saopštila je Kanadska kraljevska žandarmerija (GRC) dodajući da je "brzo delovala" kako bi otklonila pretnju. Mlada Amerikanka iz Ženeve i mladić iz Timberlea, prigradskog naselja na zapadu Halifaksa "planirali su da dođu na javno mesto (...), zapucaju na prolaznike a zatim da se ubiju", javlja GRC.

Policija je tokom istrage locirala Kanađanina tokom noći u petak u kući gde je pronađen mrtav, dodaje GRC ne navodeći da li je osumnjičeni pogođen u razmeni vatre sa policijom ili se ubio. Pola sata posle policija je uhapsila 23-godišnju Amerikanku na putu prema aerodromu u Halifaksu, dok je bila u društvu dvadesetogodišnjaka.

Zatim je u petak oko 11.00 sati južno od Halifaksa, uhapšen i jedan 17-godišnjak u vezi sa planiranjem tog pokolja, rekli su istražitelji.

"Ne bih to nazvao terorizmom", odmah je reagovao zamenik načelnika policije u Novoj Škotskoj, Brajan Brenan, kako bi umirio stanovnike.

To je zapravo "grupa pojedinaca koji su bili u istom stanju duha želeći da počine gnusan čin a onda da se ubiju", dodao je na konferenciji za medije.

Da su "uspeli da izvedu svoj plan, najvjerovatnije bi prouzrokovali velike ljudske gubitke", ocenio je on.

Ipak on nije želeo da otkrije koje je to mesto na kojem su ti mladi planirali pokolj. Istražitelji nisu ništa rekli o stepenu umešanosti dvoje mladih Kanađana u pritvoru. Policija je objavila da je zaplenila oružje i novac.

"Mislimo da smo priveli sve pojedince umešane u ovaj slučaj i da je prijetnja neutralizirana", zaključila je kanadska policija koja je u istrazi surađivala s policijom Illinoisa.Policija je pozvala Kanađane da budu oprezni i da odmah dojave ako vide ili čuju što sumnjivo.

Izvor: Dnevnik.hr

Pogledajte još