"Zlatni medved" za iranski film Taksi

Film "Taksi" iranskog reditelja Džafara Panahija dobio je 14. februara nagradu Zlatni medved kao najbolje ostvarenje na 65. Berlinskom filmskom festivalu, prenosi B92.

"Taksi" je, inače, treći film iranskog disidenta Džafara Panahija koji je snimio od kada je dobio zvaničnu zabranu da snima filmove 2010.. Zahvaljujući prokrijumčarenoj kopiji filma, ostvarenje je premijerno prikazano u glavnom gradu Nemačke. Premijeri su prisustvovale Panahijeva supruga i rođaka Hana, koja je u ime reditelja primila nagradu.

Osvajanje Zlatnog medveda ne predstavlja samo “filmsku pobedu” za Panahija, već i trijumf slobode govora, s obzirom na to da je Panahiju u Iranu zabranjeno da snima filmove. Reditelj je ovaj, kao i svoja prethodna dva filma, snimio u tajnosti.

"Ograničenja često primoravaju umetnika da još bolje radi ali te granice umeju ponekad da budu toliko represivne da unište projekat ili dušu umetnika. Umesto da dozvoli takvo uništavanje Panahi je napisao ljubavno pismo kinematografiji", rekao je predsednik žirija, američki reditelj Daren Aronofski.

“Taksi”, koji je kritika jednoglasno pohvalila, njegov je poslednji portret savremenog Teherana i Irana koji bez šminke odslikava portret društva i problema koji se godinama ne rešavaju. Film je sniman u automobilu kojim upravlja Panahi sa pozicije taksiste, dok mu se slučajni putnici ispovedaju kako to obično biva u jednom taksiju.

Panahi je jedan od miljenika publike i kritike na Berlinalu, pa je tako 2013. godine osvojio Srebrnog medveda za scenario filma “Closed Curtain”, dok je 2006. godine njegov film “Offside” takođe nagrađen Srebrnim medvedom.

Nagradu za najboljeg reditelja ove godine podelili su Radu Jude iz Rumunije za film "Aferimi" i Poljakinja Malgoržata Šumovska za film "Telo", preneo je Rojters.

Na ovogodišnjem festivalu u Berlinu prikazano je više od 400 filmova, a 19 se takmičilo za glavnu nagradu, izvestio je Rojters.

Pogledajte još