Poljska-Slovačka skoro pred praznim stadionom

VARŠAVA, 14. oktobra 2009. (Beta) - Rat koji su poljski fudbalski navijači objavili Poljskom fudbalskom savezu i kampanja na internetu "Prazan stadion" urodili su plodom, pošto će reprezentacije Poljske i Slovačke igrati kvalifikacionu utakmicu za Svetsko prvenstvo 2010. godine pred gotovo praznim stadionom u Hožovu.

Utakmica na stadionu koji prima 50.000 gledalaca podsećaće pre na trening, pošto je Slovački fudbalski savez dobio 4.000 ulaznica, ali prodato je do juče svega 700 a i uz VIP goste i fudbalske funkcionere u sektoru gostiju očekuje se najviše 2.000 Slovaka.

U samoj Poljskoj je prodato i podeljeno svega 5.000 ulaznica, od toga je 1.100 samo rezervisano preko Interneta, javljaju poljski mediji.

Poljskim navijačima dozlogrdila je korupcija u fudbalu zbog koje je u poslednje dve godine u zatvoru završilo 306 poljskih fudbalskih sudija, mendažera i funkcionera.

Takođe, i zbog sve gore igre reprezentacije pre nekoliko nedelja, navijači su putem interneta pokrenuli incijativu da se utakmice nacionalnog tima bojkotuju.

"Protest nije uperen protiv reprezentacije i fudbalera, već protiv toga šta naš fudbalski savez pravi od poljskog fudbala. Želimo pobedu, u mislima ćemo biti sa igračima", saopštili su pred današnju utakmicu organizatori protesta "Prazan stadion".

U kampanju Prazan stadion uključilo se do danas na internetu čak 136.000 poljskih ljubitelja fudbala. Poljski fudbalski savez kampanju ignoriše a njene incijatore označio je za huligane i teroriste.

Predsednik saveza Gžegož Lato apelovao je na Poljake da ipak večeras u Hožovu ispune tribine. "Pravi navijač je onaj ko dolazi kada momcima ide loše. Kakva mi je to pa umetnost biti sa reprezentacijom samo kada pobeđuje", rekao je Lato.

Pogledajte još