Amerika vraća GASNU KOMORU?

Upotrebom azota osuđeniku bi se onemogućilo udisanje kiseonika, što je po mišljenju onih koji se zalažu za ovaj metod slično bezbolnoj smrti koju dožive piloti kada dođe do dekompresije u njihovoj kabini. Tvrde da je to vrlo praktičan i efikasan način da se okonča sa životom osuđenika, jer za ovaj poduhvat ne bi bio potreban lekar.

Više od jednog stoleća Amerika je tražila "humaniji" način da okonča nečiji život u ime države. Smrtonosna injekcija je odobrena nakon što je jedan forenzičar izneo stav da se životinje ubijaju na humaniji način od ljudi. Prvi put je upotrebljena 1982. godine u Teksasu.

"Otac" ove injekcije osamdesetih godina prošlog veka verovatno nije mogao ni da zamisli da će njegov izum biti zamenjen zbog jednog tako malog problema kao što je slaba ponuda, a ne zbog slabe potrošnje. Naime, laboratorije ne žele da prodaju anesteziju za upotrebu u zatvorima.


Iskustvo je pokazalo da midazolam nije efikasan. Prilikom jednog pogubljenja, u aprilu prošle godine, smrt je nastupila 40 minuta nakon što je injekcija ubrizgana, a ovaj dugi period zarobljenik je proveo u agoniji, zbog čega je pogubljenje ostalih zarobljenika upotrebom ove injekcije otkazano.

Oklahoma već ima pripremljen drugi metod: planiran je povratak gasnoj komori, a ovaj projekat će koštati oko 300.000 dolara.

Prema zvaničnom zakonu Oklahome, ukoliko se ne može upotrebiti smrtonosna injekcija, treba pribeći električnoj stolici, a treća opcija bi bilo streljanje.

Iako je gasna komora ranije korišćena za smrtnu kaznu, nikada ranije u te svrhe nije korišćen azot. Kao i u slučaju midazolama, ponovo je reč o "eksperimentisanju sa ljudskim bićima". Stručnjaci tvrde da ne postoji "savršena smrt", ali da medicinu i tehnologiju treba koristiti kako bismo napredovali, a ne nazadovali.

Međutim, postavlja se pitanje može li se uopšte govoriti o humanosti kada je reč o smrtnoj kazni.

"Jednog dana kada Amerika konačno ukine smrtnu kaznu, na početak XXI veka će se gledati kao na jedan čudan period tokom koga su razumni i pametni ljudi žestoko raspravljali o tome kako ubijati druge ljude i pritom im nanositi najmanju moguću količinu bola dozvoljenu Ustavom" stoji u uvodniku "Njujork tajmsa" koji je kritikovao polemiku pokrenutu u američkom društvu povodom najavljenih izmena.

Nadlanu / izvor: Blic

Pogledajte još