Najuspešnija kompanija na svetu proizvodi ono što nas UBIJA

Ako vam je prvo na pamet palo da bi najuspešnija svetska kompanija 2015. godine bila neka koja ima neke veze sa tehnologijom, kompjuterima, komunikacijom ili internetom, ne biste bili u pravu.

Da bi kompanija postigla ovakve rezultate, neophodno je da proizvodi nešto revolucionarno. Nešto inovativno, nešto što bi verovatno moglo da se smatra najvećim trendom 20. veka.

Ako već niste pogodili, reč je o američkoj kompaniji "Altria" koja se bavi proizvodnjom cigareta.

"Kredit Svis" je ove nedelje objavio izveštaj u kom je zabeležen razvoj svih velikih američkih industrija od 1900. do 2010. godine.

Jedan dolar uložen u prosečnu američku kompaniju 1900. godine bi do 2010. vredeo kao 38.255. Dalje, jedan dolar uložen u prehrambenu industriju bi vredeo 700.000 dolara, koliki su otprilike i rezultati prosečnih kompanija koje se bave hemijskom i elektronskom industrijom.

"Altria" svoj uspeh duguje izvozu, zatim, mada zvuči paradoksalno, negativnom stavu investitora prema duvanskoj industriji i tome što industrija duvana ne iziskuje česte inovacije poput nekih drugih grana industrije.

Međutim, proizvodnja duvana je priča za sebe. Jedan dolar uložen u akcije prosečne kompanije američke duvanske industrije bi 2010. vredeo 6.3 miliona dolara. Dakle, nakon čitavog veka inovacija, progresa, uzbuđenja zbog naučnih dostignuća, nijedna grana industrije ne beleži rezultate poput duvanske.

Ono što je posebno neverovatno je činjenica da je potrošnja cigareta u Americi svoj vrhunac imala 1981. godine, nakon čega je broj pušača u stalnom padu.

Pošto danas živimo u vremenu u kom nas sa svih strana zapljuskuju pričom o inovacijama, često zaboravljamo da postoje kompanije koje danas proizvode iste stvari kao i pre 50 godina, kao i da će ih najverovatnije prodavati i za 50 godina.

Stvari poput hrane, sapuna, zubne paste i, kao što vidimo, cigareta su dobri primeri za to.

Nadlanu / izvor: Blic

Pogledajte još