Francuska svita

Surovi roman o poraženoj Francuskoj pod naletom hitlerovskih armada

Francuska svita su zapravo zabeležene stranice u dnevniku Irine Nemirovske, francuske književnice jevrejskog porekla, juna 1941. godine, posle probijanja Mažino linije i sloma Francuske. Njena kćer Deniza, prekucala ih je u rukopis i objavila nakon 60 godina od njihovog nastajanja.

Francuska svita, roman napisan u vrtlogu istorije, dočarava nam, skoro poput direktnog prenosa, egzodus iz 1940. godine. U tragičnim okolnostima pomešale su se sve francuske porodice, od najbogatijih do najsiromašnijih. Irina Nemirovska traga za bezbrojnim malim kukavičkim ispadima i krhkim iskrama solidarnosti ljudi koji doživljavaju krah. Odbačene ljubavnice, krupni buržuji zgađeni svetinom, ranjenici ostavljeni na seoskim imanjima, tiskaju se nasumice bombardovanim putevima.

Ovaj roman sjajno napisan, uzbudljiv, prisan, dopunjen beleškama i prepiskom Irine Nemirovske, neumoljivo i sa izvanrednom pronicljivošću razotkriva previranja u duši svakog Francuza u vreme okupacije i oživljava uspavana sećanja.

Knjiga je proglašena za knjigu godine na www.amazon.com i nagrađena je nagradom Renodo za roman godine u Francuskoj 2004. godine

Biografija Irine Nemirovske:

Knjigu "Francuska svita" kod nas je objavila izdavačka kuća "Laguna".

Pogledajte još