Počela sednica Vlade na kojoj se razmatra ponuda "Esmarka"

Ponudu "Esmarka" pre Vlade Srbije trebalo bi da razmotri privatizacioni savetnik, konsultantska kuća KPMG i vladina Komisija za strateško partnerstvo.

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin izjavio je je da je za Vladu ključno pitanje položaj radnika Železare.

"Ono što je uvek u našem fokusu i što je ključno to je položaj radnika i koliko njih može da zadrži posao, rekao je Vulin novinarima u Obrenovcu.

Vulin je naglasio da će se Vlada i premijer boriti do poslednjeg trenutka za ono što je povoljno za Srbiju.

Glavna prepreka u pregovorima srpskih vlasti i "Esmarka" su garancije koje Vlada traži – da neće biti otpuštanja radnika.

U toku je intenzivna komunikacija Vlade i "Esmarka", kao i sindikata, gradonačelnika Smedereva i Komisije za strateško partnerstvo. Kako kažu, zgradu Vlade Srbije neće napustiti dok ne bude doneta konačna odluka o Železari.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić otkazao je sednicu Vlade i konferenciju za medije koja je trebalo da se održi u devet časova, kao i sve ostale aktivnosti planirane za danas. Sednica je zatim pomerena za 15 časova.

Bez obzira na to kakav bude ishod pregovora sa "Esmarkom", Železara će nastaviti da radi, poručio je ranije premijer Vučić.

Vučićev plan B je angažovanje menadžmenta koji bi činile osobe koje dobro poznaju tu oblast – da nabavljaju sirovinu i prodaju čelik. A sve bi bilo rađeno pod punom kontrolom države.

Inače, Železara je prvi put prodata nakon stečaja u martu 2003. američkom "Ju-Es stilu" za 23 miliona dolara i do početka 2012. bila je veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije. Vlada Srbije je u januaru 2012. godine otkupila Železaru od američkog "Ju-Es stila" za simboličan jedan dolar.

Železara zapošljava oko 5.000 ljudi, trenutno proizvodi između 340.000 i 350.000 tona čelika, a njeni proizvodni kapaciteti su oko 2,2 miliona tona.

Trenutno Železara bankama duguje 260 miliona evra, dobavljačima duguje još 12 miliona evra, a ta kompanija mesečno državu košta 10 miliona evra.

Pregovori Vlade Srbije s rukovodstvom "Esmarka" počeli su 27. januara jer je ta kompanija jedina dala ponudu za kupovinu 80,01 odsto kapitala Železare, na tenderu koji je otvoren 9. januara.

Pregovori su najpre vođeni u Beogradu, a završne razgovore u sedištu "Esmarka" u Pitsburgu od 12. februara predvodio je ministar finansija Srbije Dušan Vujović.

"Esmark" je 15. februara dao Vladi Srbije kontraponudu, da bi jutros stigla nova ponuda te kompanije.

Sa "Esmarkom" je pregovarano o 30 elemenata važnih za ugovor koji su se odnosili na obaveze obe strane i garancije za nastavak proizvodnje i zaposlenost u Železari.

"Esmark" je porodična kompanija, osnovana 2003. godine i jedna je od vodećih u SAD u proizvodnji i prodaji ravno valjanog čelika i čeličnih ploča. Njen osnivač, izvršni direktor i predsednik je Džejms Bušar.

Pogledajte još