PSIHOLOG ODGOVARA: Kako da prepoznate da li je on PSIHOPATA?

Da se posle ne biste pitale: "Kako to nisam videla? Da li je moguće da je bio takav na početku? Da li je uvek bio takav ili se promenio?", trebalo bi da protumačite prve znake psihopatije.

Psiholog Kristina Brajović Car nam je otkrila koji znakovi ukazuju na opasnost.

- On je intelektualno jak, ali je emotivno na nivou trogodišnjaka. Upravo zato, važno je biti vešt i oprezan u proceni.

- Moralni i emotivni deficit vešto prikriva manipulativnošću i šarmom. Radi se o osobama koje su veoma komunikativne i prijatne u nastupu, ukoliko žele da ostave takav utisak, a opet kada su u sukobu ne ustručavaju se da pokažu svoje najgore, čak okrutno lice. Okrutnost se javlja zbog nedostatka sposobnosti za saosećanje.

- Kada pričaju o svojoj partnerskoj prošlosti, verovatno će idealizovati svoje prethodne veze kako bi ostavili bolji utisak, ili okriviti druge za svoje greške i propuste. Krivica je osećanje koje ne poznaju.

- Ukoliko primetite da se oseća uspešnije kada je neko poražen, put pod noge i tražite sledeću ljubavnu priliku.

- On vas vas uporno "spušta". Konstantno ispravlja vaše greške i koriguje vam ponašanje. Rećiće vam da ste predebeli, ružni, da pričate gluposti ili loše izgledate. Pokušava da vam uruši samopouzdanje. Predstavlja vam stvar tako da treba da budete srećni što ste ga "ulovili".

- Zabranjuje vam izlaske, stalno vas proverava, zabranjuje vam komunikaciju s drugim muškarcima. Kada vas zove na mobilni, a vi se ne javite, zahteva da zna razlog zašto se niste javili, s kim ste bili i šta ste radili. Ako uspe da uspostavi kontrolu nad vama, dobija slobodu da radi šta hoće, a da ga nikada ne razotkrijete.

Izvor: 24sata

Pogledajte još