Sećate li se Želimira i Višnje iz "Muzičkog tobogana"?

Pre 20 godina oni su bili najmlađi rokenrol duet u zemlji. Pamte ih svi koji su pratili Muzički tobogan, Beogradsko proleće, Mesam, Pjesmu Mediterana... Danas su prešli tridesetu, imaju decu, bave se muzikom i nastupaju širom Evrope.
"Nismo mi toliko mnogo puta bili u Toboganu, koliko nas vezuju za njega. Naš prvi zajednički televizijski nastup jeste bio u Toboganu. Višnja je tada imala osam, devet godina. Kada nas je Minja Subota čuo na probi, bio je oduševljen. Jovan Adamov i on su se dogovorili da nas pošalju na festival Djeca pjevaju hitove u Sarajevo da predstavljamo Novi Sad i Vojvodinu. Super smo prošli, i od tada počinjemo da nastupamo po koncertima širom Jugoslavije dok nije počeo nesrećni rat", priseća se Želimir i dodaje da su potom gostovali na svim televizijama i radio stanicama, koncertima i festivalima u Srbiji i Crnoj Gori.

Želimir i Višnja, Sarajevo 1989. godina

(old_image)

Višnja i Želimir opisuju da su ljudi za njima trčali na ulici da ih poljube, fotografišu se, traže autograme, ali da i pored lepe strane popularnosti to bio ozbiljan posao i da im nije bilo lako.

"Noću smo putovali sa roditeljima u autu, pevali koncerte širom zemlje. U hotelskim sobama ili automobilu smo učili i radili domaći za školu. Nije nam bilo popuštanja. Pored redovne škole išli smo i u muzičku. Uopšte nam nije bilo lako, niti nama, niti našim roditeljima".

A onda su 1996. sa jednom plesnom školom iz Novog Sada otišli na turneju u Njujork i na nastupima oduševili američku publiku.

(old_image)

"Poslednjeg dana našeg boravka u Njujorku mene su primetili ispred stana Džona Lenona, na mestu gde je ubijen, ispred Central parka, i zbog izgleda me odmah želeli da me angažuju za modnu reviju koja je trebalo da se održi kasnije tog meseca. Objasnili smo im da nismo Amerikanci i da se vraćamo za Jugoslaviju narednog dana. Vlasnice modne kuće Elizabeth Int Modeling su se istog popdneva pojavile u našem hotelu sa avionskom kartom za moj ponovni dolazak u SAD", prepričava Želimir svoje putešestvije.

"Višnja, ja i trupa smo se vratili za Novi Sad, nastupili na Budvanskom festivalu, ja maturirao u gimnaziji, proslavio rođendan i odleteo nazad za Njujork. Narednih šest meseci sam tamo nastupao na modnim revijama, pevao na Brodveju, putovao po SAD i sticao mnogobrojne fanove, koji me prate i dan danas na nastupima po svetu".

(old_image)

Central park je za Želimira Kulišića još jednom bilo mesto neočekivanog susreta.

"Dok sam sedeo sa prijateljima, svirao gitaru i pevao prišla mi je producentkinja velike fimske kompanije i ponudila ulogu za film o Elvisu. Bio sam na kastingu i dobio ulogu. Po isteku vize, vratio sam se u Srbiju i više nisam mogao da dobijem izlaz iz zemlje, da ne spominjem razloge".

Iako je na kraju izostavljen iz cele priče ne žali zbog toga, jer...

"U Srbiji sam baš tada upoznao ženu svog života i oženio se sa 19 godina. Dan danas smo zajedno, eto već 16 godina, sa troje divne dece i svi smo u porodičnom biznisu. Da sam ostao u Njujorku, bio bih možda samo još jedan od imitatora Elvisa Prislija".

Želimir Kulišić poslednjih skoro 15 godina nastupa širom Evrope i Amerike, ali je zadržao isti muzički pravac.

"Dobro se osećam, jer pevam, snimam i pišem baš ono što ja volim i osećam, a ne ono sto trendovi nalažu. Poslednjih pet godina non-stop sam na putu, imam svoj šou, veliki balet iza sebe, bend... Angažovani smo za velike i poznate cruise ship kompanije u Norveškoj, Švedskoj, Nemačkoj...", priča Želimir, koji je letos snimio visokobudžetne spotove u američkim filmskim studijima UFO za njegova tri singla - "Judy", ft Albert Lee, "Magic", ft Solvor Woll i "Good Morning My Darling".


"Što se tiče Elvisa i Amerike, i to mi se sve nekako vratilo. U današnje vreme sam isto usko vezan sa Elvisovim prijateljima i porodicom, viđam se sa njegovim muzičarima. Čak se dogovaram da snimim singl sa Džejmsom Bartonom, koji je bio ne samo gitarista Elvisa Prislija već i Rikija Nelsona, Dolija Partona, Džerija Li Luisa, Džona Denvera i Jackson 5".

Novosadski muzičar kaže da je do svega toga došao teškim radom i odricanjem, i da za njega nema praznika, godišnjih odmora, dečijih rođendana, ali da je to cena na koju je pristao od samog detinjstva.

"Nema spavanja, rad 20 sati dnevno na muzici, sceni, probama, sastančenjima i sve uz osmeh, što nije uvek lako. Jednom sam sedam ili osam meseci, bez pauze imao svoj šou svake večeri na pet različitih brodova u Danskoj, Nemačkoj, Švedskoj i Norveškoj. Koliko samo meseci ne viđam ženu, decu, roditelje i sestru, ali navikli smo na takav život. Višnja i ja smo od malena spremani za tako nešto", priča King Of the Night.

I dok Želimir praktično živi nomadski, Višnja je sa porodicom stacionirana u Novom Sadu i sa svojim bendom Višnja Kulišić & Cherry Cool nastupa širom Srbije.
A evo i da se setimo kako su njih dvoje zvučali davne 1995. godine


Izvor: mondo

Pogledajte još