Ovih 10 namirnica nemojte držati u frižideru

1. Paradajz – Ova namirnica će svakako izgubiti ukus i aromu ukoliko je držite u frižideru, jer se na taj način sprečava proces sazrevanja (a paradajz što je zreliji to je ukusniji). Umesto toga imaćete osećaj brašnjavosti zbog niske temperature kako navodi Harold McGee’s u On Food and Cooking. Paradjz bi trebalo da čuvate u činiji ili korpi na pultu u kuhinji.

2. Bosiljak – Ova biljka će svakako brže uvenuti u frižideru, a pored toga će poprimiti ostale mirise od druge hrane koja se tu nalazi. Bosiljak bi trebalo držati u čaši sa vodom kao cveće kako bi uvek bio svež. Međutim, ukoliko imate velike količine ili je neophodno održati ga duže vreme upotrebljivim, najbolje će biti ako ga blanširate i potom zamrznete.

3. Krompir – Njemu ne odgovora niska temperatura, već prohladno i tamno mesto. Ukoliko bude u frižideru skrob se brže pretvara u šećer, pa krompir ubrzo postane mekan. Ako nemate podrum, držite krompir u nekoj ostavi i to najbolje u papirnoj umesto plastičnoj kesi kako ne bi trulio.

4. Crni luk - Ova namirnica će u frižideru promeniti teksturu, pojaviće se plesni i luk će omekšati. Crni luk se čuva na hladnom i tamnom mestu, jedino vlašac i mladi luk možete držati u frižideru. Vodite računa da ne spajate luk i krompir, tako obe namirnice brže propadaju.

5. Avokado - Ukoliko stavite avokado koji nije dovoljno zreo u frižider onemogućićete postupak sazrevanja. Međutim, ako je već dovoljno zreo, onda je u redu držati ga u frižideru.

6. Beli luk - Ukoliko ostavite beli luk u frižideru, promeniće teksturu, postaće kao guma, pojaviće se buđ, a takođe, može se desiti i da proklija. Beli luk se čuva na hladnom i tamnom mestu.

7. Hleb - Brzo će se osušiti u frižideru. Sa druge strane ako je isečen na kriške možete ga čuvati u zamrzivaču, jer kada se odledi, ponovo ima prvobitnu teksturu i vlagu. Takođe, tako možete odmah koristiti koliko vam je potrebno, a ostatak ostaviti u zamrzivaču.

8. Maslinovo ulje – Treba ga držati svakako na hladnom i suvom mestu, ali frižider je pogrešan izbor, jer će ulje postati gusto, skoro kao puter.

9. Kafa -
Nikako je ne treba stavljati u frižider, jer će tako izgubiti svoju aromu i poprimiće mirise drugih namirnica iz frižidera. Kafa se čuva na tamnom suvom mestu u zatvorenim kutijama. Ukoliko imate velike količine kafe, možete ih zamrznuti.

10. Med - najbolje je držati med u dobro zatvorenoj tegli, bespotrebno je stavljati ga u frižider, jer će se tako kristalizovati i neće biti tečan i providan kako bi trebalo.

izvor: huffingtonpost.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.