Gimnastičar Li Ning imenovan za ambasadora UN

PEKING, 14. oktobra 2009. (Beta-AP) - Kineski olimpijski gimnastički šampion Li Ning imenovan je za ambasadora protiv gladi pri Svetskom programu za hranu UN.

Li je posle osvajanja šest olimpijskih medalja na Igrama u Los Anđelesu 1984. godine (tri zlatne, dve srebrne i bronzane) postao jedan od najpopularnijih kineskih sportista.

On je prošle godine na ceremoniji otvaranja Igara u Pekingu zadivio svet nakon što je zavezan specijalnim konopcima optrčao počašni krug po vrhu stadiona "Ptičje gnezdo" i upalio olimpijski plamen.

Li će krajem godine otputovati u Bangladeš kako bi prisustvovao dopremanju hrane, ali i da bi se upoznao sa situacijom u toj zemlji, rekla je portparolka Programa za hranu u Pekingu Nan Sju.

On je imenovan za ambasadora u godini kada Kina obeležava 30 godina saradnje sa Svetskim programom za hranu, koji je donirao više od milijardu dolara u prehrambenim proizvodima za oko 30 miliona ljudi u Kini.

Kina je postala donator 2005. godine i od tada je poklonila 33 miliona dolara Svetskom programu za hranu, navodi se u izveštaju UN.

Pogledajte još