Koje filmske zvezde daju najviše novca političarima

Ako se osvrnemo na prethodnu godinu i neke od najpoznatijih filmova kao što su „Selma“, „American Sniper“ i „Boyhood“, vrlo je očigledna politička orijentacija koja preovladava u njima, poruka koju nose, što je i izazvalo mnoge burne polemike.

Postavlja se logično pitanje da li je moguće predvideti političku orijentaciju nekog filma u odnosu na to ko ga stvara i ko je u ekipi glumaca, producenata i režisera?

Dovoljno je da se zaviri „iza zavese“ i pregledaju privatni politički stavovi svih njih, kao i podaci o njihovim političkim donacijama, koji su dostupni.

Grupa analitičara iz „Crowdpac“-a, ispitala je račune glumaca, režisera i producenata koji su radili na filmovima koji su ove godine nominovani za Oskara, u potrazi za vezom između političke poruke u filmu i političkih stavova onih koji su ih stvorili.

Za svakog ponaosob je urađena analiza na osnovu istorije donacija, te su rangirani od najliberalnijih do onih najkonzervatiivnijih.

(old_image)

Kao što su mnogi već mogli da pretpostave, filmska industrija je vrlo liberalna.

U 2012. godini, poznati su donirali više od 800.000 dolara, za reizbornu kampanju Predsednika Obame, što je “sića” u poređenju sa samo 76.000 dolara za republikanskog kandidata Mita Romnija.

Glumac Klint Istvud, koji "podržavao" Romnijevu kampanju, nije te godine čak ni ispunio ček.

Iako konzervativci postoje u Holivudu, glavni tok novca ide demokratama i levici u različitom obimu.

Ipak, ako uporedimo donacije od onih koji su uradili neka od top ostvarenja u prošloj godini, spektar političke orijentacije je mnogo širi nego što pretpostavljamo.

Uzmimo na primer filmove nominovane u kategoriji za najbolje ostvarenje, tu možemo pronaći vrlo liberalno orijentisane do onih umerenih.

Ako pogledate, ekipa koja je producirala „American Sniper“, koji se bavi životom snajperiste iz američkih „Foka“, tokom njegove službe u Iraku, je najumerenija u odnosu na ostale nominovane.

Skor ovog ostvarenja je takav zahvaljujući režiseru Klintu Istvudu i njegovih „simboličnih“ 23.760 dolara ukroz donacije za obe partije od 2000. godine, uključujući i poklone za republikance kao što su Senator Kentakija Mič Mekonel i Džon Mekejn 2008. godine.

Producent Endrju Lazar je donirao „jadnih“ 3.000 dolara za Republikance i kampanju bivšeg Guvernera Kalifornije Arnolda Švarcenegera 2006. godine.

Glumac Bredli Kuper, koji ima glavnu ulogu u filmu, je samo jednom novcem podržao kampanju Hilari Klinton za Senat i to 2000. godine.

Na „levoj“ strani ovog spektra, nalaze se filmovi "The Imitation Game," "Birdman" i "Selma" koji zajedno imaju oznaku skora 9L i više, što ih čini najliberalnijim među nominovanim za najveću nagradu Oskar.

Do sada, film "Birdman," koji donosi priču o bivšem glumcu koji je tumačio superheroje i koji sada traži umetničko potvrđivanje u stvaranju Brodvejske predstave, je suštinski najviše politički obojen

Prema podacima, čak 16 ljudi iz ekipe je finansiralo političare!

Majkl Kiton, zvezda ovog ostvarenja, finansirao je isključivo Demokrate, uključujući Obamu, a 2004 i Džona Kerija i Senatora Montane Džona Testera.

Za film „Selma“ koji oslikava pobunu za ljudska prava iz 1965. godine, predvođenu Martin Luterom Kingom Jr., osam donatora iz filmske ekipe dali su ukupno 448.602 dolara u političke svrhe, a samo 400.000 dolara dao je Bred Pit, kao izvršni producent, za prava gej populacije između 2008. i 2012. godine.

Evo tabele sa oznakama

Imitation Game - 9.4L (4 donatora - $4,441)

Birdman - 9.2L (16 donatora - $518,602)

Selma - 9L (8 donatora - $448,408)

Boyhood - 8.7L (11 donatora - $39,515)

Whiplash - 8.6L (7 donatora - $33,859)

Izvor: edition.cnn.

Pogledajte još