UZBUNA U SRBIJI: Pušili tamjan i završili u bolnici

0

Biljni tamjan, zbog kojeg je 24 mladih moralo na VMA jer su ga koristili kao legalnu "zamenu" za marihuanu, mogao bi da se nađe na listi nelegalnih psihoaktivnih supstanci čim Vlada Srbije to odobri, saznaje „Blic“.

Nacionalni centar za kontrolu trovanja (NCZKT) sa VMA pre mesec dana podneo je Ministarstvu zdravlja predlog za proširenje liste novih psihoaktivnih supstanci.

To znači da će i „šarp“, o kojem je pisao „Blic“, a koji deca zloupotrebljavaju kao marihuanu, biti zabranjen za uvoz i prodaju u Srbiji.

Samo za prvih mesec dana 2015. godine, od ovog preparata otrovalo se 24 mladih, koji su zbrinuti na toksikologiji Vojnomedicinske akademije.

Prema podacima VMA, najmlađi od njih imao je samo 15 godina! U 2014. zbog istog problema zbrinuto je 14 pacijenata.

Navode da su konzumirali, najčešće pušenjem, biljni tamjan, beli slez, crnu travu, „šarp bluberi“. Žale se na vrtoglavicu, lupanje srca, povraćanje, a imaju i ubrzan srčani rad, povišen pritisak… – upozorava dr Slavica Vučinić, načelnica Centra za kontrolu trovanja VMA.

Zbog ovog problema je sa VMA upućen zahtev za proširenje crne liste. Isto je učinjeno i prethodnih godina kada se stalo na put pretečama biljnog tamjana, ali su proizvođači pronašli nov način da se provuku.

Da bi izbegli zakone, ilegalne laboratorije menjaju hemijsku strukturu, namenu, naziv, dizajn tih hemikalija. I dalje ih najčešće prodaju ulični dileri, ali sve više i preko interneta ili head i smart prodavnica, kao prihranjivače biljaka, osveživače vazduha, vitamine, soli za kupanje… – objašnjava dr Vučinić.

Iz ministarstva upućuju na agenciju ugašenu još 2012.

Proveru ovih supstanci trebalo bi da obavlja i Ministarstvo zdravlja, odakle su nas juče kratkom porukom obavestili da je sve u nadležnosti Agencije za hemikalije. Ova agencija je, inače, ugašena 2012. godine!

Iako na kesicama stoji tačan sadržaj biljaka, proizvođači su izostavili ključni sastojak: sintetičke kanabionoide, stimulanse CNS, halucinogene i supstance s depresivnim dejstvom koji dovodi do opasnih posledica.

Upotreba sintetičkih kanabionoida može da bude okidač za akutnu psihozu, koja ima simptome slične šizofreniji – izričita je dr Vučinić.

Lambe Đorelijevski, šef Odseka za prevenciju narkomanije MUP Beograd, kao problem ističe prodavnice koje stimulišu zloupotrebu marihuane.

Već godinama se u jednoj prodavnici prodaje legalno sintetički kanabis u obliku osveživača prostora. Našli su rupu u zakonu jer ta supstanca nije bila na listi droga. Kad je prošle godine proširen spisak, prestala je distribucija tog biljnog tamjana, ali sad opet postoji pod drugim nazivom. A pritom sve prodaju legalno! – objašnjava Đorelijevski i dodaje da je ovaj slučaj sporadičan te da nema mesta panici.

Blic/Nadlanu

Foto: yayimage

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.