Kako prehraniti čovečanstvo?

Agencija Ujedinjenih nacija za poljoprivredu i hranu (FAO) procenjuje da će u zemljama u razvoju u narednim decenijama ulaganja u poljoprivredu morati da se povećaju za više od pet puta kako bi se obezbedilo dovoljno hrane za čovečanstvo 2050. godine.

Taj podatak je saopšten u Rimu na sastanku eksperata koje je okupio FAO. Stručnjaci procenjuju da će 2050. godine broj ljudi na planeti porasti sa sadašnjih 6 milijardi i 700 miliona na 9 milijardi i 100 miliona i da će zbog toga proizvodnja hrane morati da se poveća za 70 odsto.

FAO u saopštenju navodi da su, pre svega u zemljama u razvoju, neophodna veća ulaganja u proizvodnju hrane i to u izgradnju sistema za navodnjavanje, u moderne poljoprivredne mašine kao i u izgradnju puteva i edukaciju poljoprivrednika.

"Izazov nije samo da se poveća globalna proizvodnja hrane u budućnosti, nego da se poveća tamo gde je to najpotrebnije" - smatra generalni direktor FAO Žak Diuf a prenosi BBC.

On je takođe ukazao da će proizvodnju hrane u budućnosti u većoj meri ugrožavati globalno zagrevanje jer će ono povećati učestalost ekstremnih vremenskih uslova kao što su poplave i suše.

Zbog globalnog zagrevanja proizvodnja hrane u Aziji bi mogla da opadne za 21 odsto, a u Africi za 30 odsto, upozorio je Diuf.

RIM, 14. oktobar 2009. (FoNet)

Pogledajte još