Nikada ne biste pogodili: Za šta se sve može koristiti so

1. So otkriva jesu li se jaja pokvarila ili ne

Ako ne znate je li jaje pokvareno ili ne, jednostavno ga proverite uz malo soli. U šoljicu vode stavite dve kafene kašičice soli i pustite da se otopi. Nakon toga ubacite jaje u dobijenu masu. Ako ispliva na površinu znači da se pokvarilo. Ostane li na dnu, spremno je za upotrebu.

2. So čuva citruse

Životni vek citrusnog voća produžiće prstohvat soli. Polovinu pomorandže ili limuna treba malo posoliti i so će sprečiti da voćka potamni. Osim toga, to će dodatno pojačati ukus citrusa.

3. So uklanja miris luka s ruku

Seckanje luka ostavlja neugodan miris na rukama, a najlakši način da ga uklonite je da jednostavno prste protrljate solju.

4. So produžava trajanje sireva

Kao što produžava rok trajanja citrusa, so produžuje i rok trajanja sireva. Dovoljno ih je umotati u vlažne krpe prethodno natopljene mešavinom soli i vode.

5. So čisti rernu bez imalo muke

Ako meso ili kolač zaprlja rernu, mrlje će ukloniti šaka soli. Pospite je po dnu rerne dok je još topla i ostavite da se ohladi. Potom mokrom krpom pređite preko dna.

6. So tera mrave

Baš kao što šećer privlači mrave, so ih tera. Najbolje je ivice vrata i prozora posuti solju i tako sprečiti njihov ulazak u prostorije.

7. So gasi požar

Vruće ulje ili mast može lako zapaliti kuhinju pa je preporučljivo držati so pored šporeta. Ona će ugasiti vatru i sprečiti njeno širenje.

8. So popravlja rupe u zidu

Rupe u zidovima možete lako popraviti mešavinom od soli, kukuruznog skroba i vode. Pomešajte so i kukuruzni skrob u razmeri 1:1, postupno dodajući vodu dok ne nastane gusta pasta. Pastom premažite rupe i nakon što se osuše obojite željenom bojom.

9. So - neprijatelj leda

So razgrađuje led i sneg, stoga je odlična pomoć za uklanjanje leda sa kolovoza i pločnika tokom zimskih meseci.

10. So čisti cevi sudopere

So je prirodno sredstvo za čišćenje odvoda. Dovoljno je u odvod sudopere sipati šaku soli, po potrebi i više, a zatim zaliti vrućom vodom. To će očistiti masnoću sa cevi i ukloniti neugodne mirise.

11. So briše mrlje od kafe

Kafa ostavlja mrlje na šoljicama koje je teško ukloniti. U tome pomaže vlažni sunđer, malo deterdženta za pranje sudova i kašičica soli. Granule soli u samo nekoliko poteza ukloniće sve tragove kafe bez ikakve muke.

12. Uz so boja odeće duže traje

Stalno pranje oštećuje boje odeće, a pola šoljice soli kod pranja šarenog rublja pomoći će u njenom očuvanju. Ona na prirodan način i bez hemikalija spečava izbleđivanje boja zbog čega odeća duže traje.

13. So uklanja mrlje od krvi

Osim što čuva boju odeće, so uklanja mrlje od krvi. Najpre treba odeću poprskanu krvlju potopiti u hladnu vodu na 10 minuta, pa potom izvaditi i posipati solju. So treba ostaviti da deluje 20 minuta i potom oprati u veš-mašini.

14. So briše tragove rđe

Osim mrlje od krvi, ol uklanja i one od rđe. Dovoljno je na mrlju naneti mešavinu soli i soka od limuna u istoj razmeri, a zatim lagano istrljati.

15. So je idealna kupka za bolne noge

Bolnim nogama nakon dugog radnog dana pomaže kupka od soli i esencijalnog ulja lavande. Kombinacija soli i lavande opustiće mišiće i ukloniti grubu kožu.

16. Ispiranje grla solju ublažava bol u grlu

So je odličan lek za grlobolju. Grgljanje vode i soli ukloniće bakterije i dezinfikovati grlo. Najbolje je pola kašičice morske soli ili one obične otopiti u mlakoj vodi i grgljati bolno grlo svaka dva sata.

17. Mrlje na pegli ukloniće šoljica soli

Vremenom se na pegli stvaraju tamne mrlje, a ukloniće ih obična kuhinjska so. Dovoljno je na papir naneti šoljicu soli i preći toplom peglom preko toga. Po potrebi postupak treba ponoviti, a nakon što mrlje nestanu, peglu treba obrisati mekom krpom.

18. So je prirodni odmašćivač

Masne tiganje i posude očistiće malo soli. Granule soli razgrađuju masti i čiste površinu, a treba ih samo naneti na prljavo posuđe, obrisati papirnim ubrusom, a zatim oprati.

19. So čisti i neguje mesingane površine

Mesingane površine čisti pasta od soli, brašna i sirćeta. Sve sastojke treba pomešati u istoj razmeri, naneti na površinu i ostaviti da deluje sat vremena pre nego je očistite mekom krpom.

20. So je odleđivač prozora

Baš kao što razgrađuje sneg i led, so sprečava zaleđivanje prozora. Mešavinom kašike soli i šoljice vode prebrišite staklene površine i to će delovati kao odleđivač.

izvor: 24 sata.hr

Pogledajte još