Vera Cvetko Cvetinović: Deceniju i po bila sam miljenica Josipa Broza

Kada gosti posete Master rezidenciju u Novom Sadu imaju vrlo retku priliku da u holu recepcije ovog malog hotela razgledaju veliki album sa fotografijama Josipa i Jovanke Broz. Mnogi od njih prijatno iznenađeni lepim slikama sa autogramom bivšeg jugoslovenskog predsednika, glasno se pitaju otkuda Brozovi u jednom privatnom hotelu. Vlasnica i domaćica Vera Cvetko Cvetinović, međutim, na to pitanje sasvim otvoreno odgovara:
- Deceniju i po bila sam miljenica Josipa Broza. Pevala sam mu najmanje tridesetak puta. Tito je imao običaj da jednostavno pošalje vozača i “mercedes” po mene da bi me odvezli u Karađorđevo, na Frušku Goru ili čak u Bugojno da njemu i Jovanki pevam omiljene srpske i zagorske pesme - priča danas Vera Cvetinović, nekada poznata novosadska tv voditeljka, novinarka i pevačica.
Sve je počelo tako što je Vera Cvetko kao student književnosti u Novom Sadu amaterski pevala u KUD “Svetozar Marković”, tako dobro da je 1971. postala prvi glas Vojvodine. A potom i solista Radio Novog Sada.
Osećaj za muziku i dobar glas, kaže, nasledila je od svog oca Mirka Cvetka, tamburaša poreklom iz Kutjeva.

- Tih godina sam pevala pesme Ivice Šerfezija, Đorđa Marjanovića i Tereze Kesovije. A kada sam sa društvom krenula na turneju po Južnoj Americi naučila sam i tatine zagorske i mamine srpske pesme. U međuvremenu, Izvršno veće Vojvodine je u jesen 1974. u Mošinoj vili na Fruškoj gori pripremalo prijam za Josipa Broza, pa su me pozvali da prvi put pevam Titu. U to vreme nosile su se mini suknje, a ja sam na prijem u prirodi krenula sa starom bakinom dugom haljinom - seća se danas Vera Cvetinović.
I baš ta haljina pravljena od zavesa privukla je pažnju Titu da se kod mlade pevačice raspita odakle joj baršunasti somot. Kad je Broz čuo da je haljina pravljena od zavesa donesenih iz Zagorja raznežio se.
- Pevala sam mu tog dana pesme “Tiho noći moje zlato spava” i staru zagorsku “Fala”. I kasnije kada bih nastupala pred predsednikom te dve pesme su bile obavezno u mom repertoaru - otkriva nam Vera Cvetinović, koja je posle diplomiranja našla posao na televiziji.
Sredinom sedamdesetih Vera Cvetko je danju radila na TV Novi Sada uveče pevala u hotelu “Park”. Bili su to, kaže, mali koncerti, zbog kojih su je njeni obožavaoci nagrađivali knjigama ili sokovima. I tada je Tito diskretno pratio, jer se interesovao za njen život i rad.
- Čujem da ste diplomirali? I da ste imali saobraćajni udes? Kako ste sada? - raspitivao se Tito, dok smo sedeli kraj vatre u Karađorđevu. Tada sam shvatila da sve zna o meni i da mi veruje. Na tom diplomatskom lovu u Karađorđevu u toku vereče Titu sam otpevala pesmu “Zvoni zvonce”, a Jovanki pesmu “Salaš u malom ritu”, koju je mnogo volela - kaže Vera i pokazuje nam fotografije sa Brozovima u ovom lovištu i u Bugojnu.
U bosanskom lovištu Vera Cvetko je zahvaljujući Titu bila nezvanična mis Jugoslavije, jer je posle modne revije Aleksandra Joksimovića predsednik javno rekao: “Meni je Vera najlepša, jer je njena haljina najelegantnija”.
- Mora da se Broz šalio, jer je Joksimović sa predivnim manekenkama Jovanki i Titu prikazao mini haljine i suknje, a ja sam bila u toaleti zakopčana do grla - šali se Vera, dok drži u ruci bugojanski meni sa Titovim autogramom.
Posle toga Titovo obezbeđenje je mnogo puta Veri Cvetko slalo vozača i “mercedes” da je voze kod Broza. Neki od njenih nastupa su bili tajni, neki diskretni, a neki i javni. Jugoslovensku popularnost pevačica Vera Cvetko je doživela u noći 31. decembra 1976. godine kada su Jovanka i Josip Broz sa čitavim političkim rukovodstvom zemlje čekali novu 1977. godinu u Novom Sadu. U velikoj gužvi sa 650 gostiju i stotinjak izvođača Vera je Titu otpevala omiljene pesme i obezbeđenje je prosto izguralo iz svečane sale u hodnik, da bi nastupali drugi umetnici.

TAJNA VEČERA PREDSEDNIŠTVA

I kada je Tito umro njegovi naslednici, a pre svega, predsednik Sinan Hasani je nastavio običaj da se u Karađorđevu priređuju razne svečanosti.
- Odvezli su me na doček 1981. godine. U velikoj sali lovišta bila su postavljena tri stola za kojim su sedeli jugoslovenski funkcioneri. Vladala je neka neprijatna tišina, koja nije bila inspirativna za umetnike. Samo sam otpevala svoj blok pesama i izašla. Kroz odškrinuta vrata sam čula jednog generala kako zove televiziju da snimi ovaj doček, kako ne bi ličio na tajnu večeru Predsedništva SFRJ - otkriva nam Vera Cvetinović.

“TIHO NOĆI”
POSLEDNjI put sam pevala Titu i Jovanki na dočeku 1980. godine u Karađorđevu. Tražio je da sedim pored njega. Oko Broza su bile njegove pudlice koje su skakutale po meni i činile me nervoznom. Videlo se da je Tito ozbiljno bolestan. I prilikom ovog našeg poslednjeg susreta Tito je uživao dok sam pevala “Tiho noći moje zlato spava!” - seća se Vera Cvetko Cvetinović.

www.novosti.rs

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.