Hrvatski savez osudio navijanje u Varaždinu

ZAGREB, 14. oktobra 2009. (Beta) - Hrvatski fudbalski savez (HNS) osudio je uvredljivo navijanje dela publike tokom utakmice mladih reprezentacija Hrvatske i Srbije u Varaždinu, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Danskoj 2011. godine.

"HNS najoštrije osuđuje navijanje dela publike na utakmici u Varaždinu kojim su se na najgrublji mogući način vređali naši sportski suparnici i gosti iz Srbije", navodi se u saopštenju HNS.

U saopštenju se ističe da će se HNS i zvanično izviniti Fudbalskom savezu Srbije (FSS) zbog navijanja koje je "nedostojno sportskog događaja i koje grubo krši odredbe fer-pleja i programa UEFA RESPECT".

Dodaje se kako je HNS učinio sve da se gosti iz Srbije tokom boravka u Hrvatskoj osećaju sigurno.

Dan ranije je na sastanku o bezbednosti, koji je organizovala Evropska fudbalska unija (UEFA), rečeno da se radi o utakmici visokog rizika, pa su, kako se navodi u saopštenju, predstavnici FSS-a zamoljeni da svaki odlazak iz hotela prijave osobi zaduženoj za vezu sa HNS koji je stalno boravio uz goste iz Srbije.

Direktor mlađih kategorija FSS-a Milovan Đorić napadnut je u centru Varaždina, 90 minuta pre početka utakmice.

"Bez obzira na navedene činjenice HNS-u je žao što je gospodin Đorić doživeo neugodnosti u Varaždinu, pa mu se ovim putem još jednom izvinjavamo", navodi HNS.

Ističe se kako će HNS tražiti zvanični prijem kod Vlade kako bi još jednom potvrdili stav i odlučnost da se na fudbalskim utakmicama treba stati na kraj sa "ponašanjima koja su u potpunosti neprihvatljiva i štetna ne samo za fudbalsku organizaciju, već i za ugled Republike Hrvatske u regionu i svetu".

Reprezentacija Hrvatske pobedila je Srbiju sa 3:1.

Pogledajte još