OTKRIJTE NA VREME: Ovo zu znaci trovanja hranom

Nakon uzimanja pokvarene hrane, grčevi u stomaku, proliv i povraćanje mogu početi odmah u slučaju trovanja stafilokokama. Međutim, kada su kampilobakterije uzročnici trovanja, ovi simptomi mogu da "kasne" i desetak dana nakon uzimanja pokvarenih namirnica. U zavisnosti od vrste infekcije, tegobe mogu da traju od jednog do mesec dana i duže.

Povraćanje, proliv, znojanje, vrtoglavica, suzenje očiju, prekomerno lučenje pljuvačke, nervno rastrojstvo i bol u stomaku, pokazatelji su trovanja otrovnom hranom kao što su pečurke.

Delimičan gubitak govora, slabost u mišićima, otežano gutanje, suva usta, mišićna paraliza od glave na niže i povraćanje, mogu ukazivati na botulizam - teško, ali veoma retko trovanje izazvano botulinskim toksinom koji se razvija bez prisustva kiseonika u kobasicama, konzervama i suhomesnatim proizvodima.

Nemojte se libiti da potražite lekarsku pomoć ako sumnjate da ste se otrovali hranom, a naročito kada:

- primetite sve znake dehidratacije: suva usta, retko mokrenje, vrtoglavica, upale oči

- novorođenče ili odojče ima proliv

- imate dijareju duže od dva dana (od jednog kada su deca u pitanju) ili kada je ona intezivna

- osetite neizdrživ bol u stomaku i kada povraćate

- kada vam je stolica crna ili krvava

Ako simptome trovanja primetite 30 minuta nakon uzimanja zagađene hrane, potrebno vam je hitno lečenje kako biste izbegli potencijalno oštećenje jednog ili više vitalnih organa.

Izvor: Srbija danas

Pogledajte još