SPREMA SE POKOLJ: Najavljeno ubijanje 200 pasa

Ovo preduzeće planira sterilizaciju, čipovanje i vakcinaciju 300 pasa i eutanaziju 200 pasa, stoji na na sajtu Uprave za javne nabavke. Ovaj tender je još jedan pokazatelj nezakonite prakse zoohigijenskih službi i lokalnih samouprava koji dokazuje da je neophodno da se hitno uvede stroga kontrola aktivnosti u oblasti zoohigijene!

- U poslednje vreme lokalne samouprave, odnosno javna komunalna preduzeća nadležna za poslove zoohigijene, objavljuju tendere za nabavku veterinarskih usluga u kojima eksplicitno navode koliko napuštenih pasa planiraju da eutanaziraju. – izjavila je Nataša Vukmirović iz udruženja Link plus za portal zivotinje.

Ubijanje napuštenih kućnih ljubimaca zabranjeno je Zakonom o veterinarstvu, Zakonom o dobrobiti životinja i predstavlja krivično delo ubijanje i zlostavljanje životinja iz člana 269. Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Lokalne samouprave dužne su da zbrinjavaju, a ne da ubijaju napuštene životinje, a republička veterinarska inspekcija nadležna je da kontroliše sprovođenje zakona, kao i način držanja kućnih ljubimaca, pre svega da li su trajno obeleženi mikročipom. Obeležavanja pasa i mačaka predstavlja prvi uslov odgovornog vlasništva i najvažniju meru protiv napuštanja kućnih ljubimaca.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.