Četvrti deo "Rata i mira" u Filharmoniji

0

Četvrti koncert iz tematskog ciklusa “Rat i mir”, predvodiće Vladimir Kulenović, rezidencijalni dirigent Beogradske filharmonije. U okviru ovog muzičkog podsećanja na Prvi svetski rat, kao solista na violončelu predstaviće se Kristijan Poltera, u petak, 27. februara (Kolarac, 20h)

Obeležavanje ratnih jubileja je izuzetno važno jer se na taj način slavi svaki dan mira. Sva dela, koja izvodimo na ovom koncertu, inspirisana su različitim ratnim dešavanjima, ali mi ih posvećujemo miru uz jedno lamentno sećanje na sve one ljude koji su zaslužni za naš današnji mir. Posebno me fascinira Šostakovičeva simfonijska poema Oktobar, u kojoj je jako prisutan partizanski sentiment, koji je u muzičkim rukama ovog kompozitora izuzetno istinit i iskren”, kaže dirigent Vladimir Kulenović.

Šostakovič je svoju simfonijsku poemu “Oktobar” napisao za 50. godišnjicu Oktobarske revolucije. Na prvi pogled, on ovim delom proslavlja svrgnuće ruske vlade od strane boljševika, ali nakon pažljivijeg razmatranja, Šostakovič otkriva svoje neslaganje sa revolucijom i sumnje u komunizam. Koncert za violončelo i orkestar Semjuela Barbera, koji će beogradska publika čuti u interpretaciji Kristijana Poltera, nastao je 1945. godine, u vreme dok je kompozitor još uvek bio mobilisan kao vojnik američke vojske. Ideja za nastanak Treće simfonije Ralfa Von Vilijamsa, potekla je tokom Prvog svetskog rata i postala je poznata kao jedna od najpotresnijih elegija za poginule u Velikom ratu i molitva za mir.

Sledeći koncert iz ciklusa “Rat i mir” zakazan je za 3. april. Čuveni dirigent Mihail Jurovski, zatvoriće ovu seriju koncerata inspirisanih stogodišnjicom početka Prvog svetskog rata.

Foto: Promo

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.