Savet bezbednosti UN danas o Kosovu

UJEDINJENE NACIJE, 15. oktobra 2009. (Beta) - Savet bezbednosti UN razmatra danas u Njujorku novi izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o situaciji na Kosovu.

Sastanku koji treba da počne posle podne po srednjeevropskom vremenu, prisustvuje ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, a u Njujorku boravi i kosovski ministar spoljnih poslova Skender Hiseni.

Ban Ki Mun je u izveštaju istakao ulogu UNMIK-a na podsticanju dijaloga i saradnje zajednica na Kosovu, ali i dijaloga i saradnje Prištine i Beograda.

"Takva saradnja je neophodna za normalizaciju situacije na Kosovu i stabilizaciju i razvoj čitavog Zapadnog Balkana", istakao je Ban Ki Mun u redovnom izveštaju koji obuhvata period od 1. juna do 15. septembra.

Ban Ki Mun je takođe pozvao "sve strane da budu pragmatične i uzdržane i da zauzmu konstruktivnu politiku u radu sa osetljivim međuetničkim pitanjima".

U aneksu izveštaja je i izveštaj šefa Euleksa Iva de Kermabona koji navodi da ta misija EU nastavlja da nadgleda i pruža savete u oblasti vladavine prava.

Pogledajte još