SRPSKI HOROSKOP: Koja ste vi vila – Andra, Đurđa ili Ravijojla?

0

U našim domaćim predanjima postoji 12 istaknutih vila. Malo smo se poigrali sa njihovim osobinama kako bismo videli kom horoskopskom znaku su najsličnije. Pogledajte šta zvezde i pripovedanja predviđaju vama. Da li ste lepa vila ili nepogoda sa krilima?

Ovan – Ravijojla, najpoznatija srpska vila, nekad je živela u pećini na Goloj planini i gajila mlade vilenice, decu koje su se roditelji odrekli. Prelepog glasa, dobra brodarica i nenadmašiva biljarica. Mnogim junacima je pomogla da rane izvidaju i vodu prebrode. Najviše je poznata po odanosti i pomoći Kraljeviću Marku. Raviojla ume da pomogne, ali na izdaju reaguje kivno i tvrdoglavo. Kao Ovan.

Bik – Teško onome ko razgnevi bika. On je kao Morina. Voli, ali kada ljubav zaboli ne da na sebe. Morina se na Jahorini zaljubila u pastira frulaša, ali joj je ovaj posle odrekao ljubav, a ona mu se svetila tako što je morila po jednu devojku iz njegovog kraja, kako se on ne bi mogao oženiti, sve dok nije umro od tuge.

Blizancima je najsličnija žaba devojka. Ona je preko dana ružna žabetina a noću prelepa devojka. Sa njom je lepo živeti, ali nije lako.

Rak Andre su čarobna ženska bića, preretko dostupna ljudskom očinjem vidu, ali su im tragovi uočljivi, ako su se gde zadržale. Kao vetar su, koji ima osetnu snagu, u kovitlac duva. Anđa je prva oblakinja, zbija, češlja oblake i uči ih. Šalje ih kud treba.

Lav – Danica je možda vila, ili im je posestrima, nastala od devojke poginule u svatovima. Možda najlepša među svim vilama, atraktivna je ponosna kao lav sa svojom raskošnom grivom.

Devica – Đurđa samovila ne da se ukrotiti, ponosita je, durljiva, jogunasta. Ali, kad se posla prihvati, pouzdana je, tačna, pravdoljubiva. Smeta joj rulja, pa živi u osami.

Vaga – Bele vile su po svemu lepe, drage volje pomažu nevoljnicima, posestrime su junacima, naročito izdašne ako od njih pomoć traže zaljubljeni momci i devojke. Začas razluče pravdu od krivde i kazne nepravdu. Jedina im je mana što imaju magareće noge.

Škorpija – Jana je vila hitroprelja, lepa ognjena oblakinja, na oblaku vek vekuje.

Strelac – Jerina vila koju metu nađe, odmah puca u centar. Triput se udavala: „Prvi put je za Milošem bila, drugi put za vojvodom Jankom, a treći sa carem gospodinom“. Svaki put svojom voljom.

Jarac – Lena samovila je spora, troma, mlitava ali se lako pretvara u pseto, đavola, kozu, čoveka. Gde ćete bolji znak za jarca?

Vodolija – Alkima je zaštitnica mornara. Skita uvalama i provalijama.

Ribe – Nadanojla je najstarija vila – čuvarka. Najviše voli da pomaže deci i da leči.

Nadlanu / izvor: 24sata

Foto: youtube printscreen

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.