Srbija u EU 2016. godine

LONDON, 15. oktobar 2009. (FoNet) - Britanski dnevnik "Fajnenšel tajms" u tekstu o novom izveštaju Evropske komisije o zemljama koje žele članstvo u EU donosi tabelarni pregled "ličnih karti" svih osam aspiranata na članstvo u EU i navodi da bi Hrvatska mogla da uđe u EU 2012. kao i Island, dok se za Albaniju, Crnu Goru i Srbiju kaže da je njihovo članstvo "malo verovatno" pre 2016.

FT u naslovu ističe da je izveštaj EK podigao na viši stepen nade Hrvatske za članstvo.

Uz ocenu da su, u celini, sedam balkanskih zemalja i Island dobili pozitivnu ocenu svog napretka ka EU, FT dodaje da je Evropska komisija poručila Hrvatskoj da radi više na iskorenjivanju korupcije, nezavisnosti sudstva i da poboljša saradnju sa istražnim telima haškog suda UN za ratne zločine kako bi ubrzala svoj prijem u EU, preneo je BBC.

U slučaju Turske i Makedonije, FT smatra da datum ulaska u EU "nije na vidiku" iako su ove dve zemlje kandidati za članove EU od 2005.

EK je u izveštaju preporučila Makedoniji da treba da počne pregovore o učlanjenju koji su u zastoju četiri godine zbog spora sa Grčkom oko imena.

Međutim, neimenovane diplomate EU su rekle FT da nema znakova da će nova grčka, socijalistička vlada dozvoliti nastavak pregovora EU sa Makedonijom.

EK je poručila Turskoj da hitno "ukloni senku" sa svojih pregovora sa EU tako što će otvoriti luke za brodove kiparskih Grka.

EK je u najnovijem izveštaju koristila u slučaju Turske "relativno uzdržan" jezik, a to po oceni FT ukazuje da EK nije želela da otuđi Tursku od EU u trenutku kad sveobuhvatni sporazum o Kipru ulazi u delikatnu fazu.

Pogledajte još