Simptomi koji ukazuju na hronični umor i kako ga izlečiti

Hronično umorne osobe se bude umorne. Hroničan umor je i hroničan stres za organizam. U takvom stanju imunitet je niži, što se vidi kroz česte infekcije disajnih i mokraćnih puteva. Hroničan umor je, najčešće, stanje bez fizičkih oboljenja, u kome organizam ne moze da ispuni svakodnevne obaveze, koje je ranije bez teškoća obavljao. Nastaje postepeno i dugo traje. Čovek se vremenom navikne da funkcioniše pod opterećenjem, sa stalnim doživljajem nedostatka energije.

Zašto nam nedostaje energija? Glavni uzroci nedostatka enegije su: radni zahtevi (obaveze) su preveliki, energija se troši situcijama koje nisu korisne za čoveka (npr. u stresnim situacijama) ili se ne obnavlja (premalo sna i prijatnih dešavanja), nepravilna ishrana - nema dovoljno vitamina , minerala i još nekih antioksidanasa. Najčešće se uzroci se prepliću. Međutim, treda imati u vidu da mnoga hronična oboljenja, a ne samo način života, stvaraju hroničan umor, npr. smanjena funkcija štitne žlezde (hipotireoza) i anemija.
Simptomi

- Budite se umorni

- Umorni ste ne samo kada nešto radite, već i kad mirujete (npr. u pauzi, kad gledate televiziju)
- Želite da uradite predviđene svakodnevne, i to vam uspeva, ali sa većim naporom nego što je to bilo ranije
- Želite da uradite predviđene svakodnevne poslove, ali ne možete, jer nemate dovoljno energije
- Imate česte infekcije disajnih i mokraćnih puteva
Faktori
rizika

Faktor rizika je način života:
- Preveliki radni zahtevi (obaveze)
- Stresne situacije
- Nedovoljno sna i prijatnih dešavanja, u kojima se obnavlja energija
- Nepravilna ishrana - nema dovoljno vitamina, minerala i još nekih antioksidanasa Faktori rizika su neka oboljenja:
- Smanjena funkcija štitne žlezde (hipotireoza)
- Anemija

Kako se izboriti sa problemom

Pokušajte da odvojite za sebe 8 sati sna.

Unosite više vitamina, posebno B grupe, koji se nalaze u pivskom kvascu, mesu (i iznutricama), žitaricama, leguminozama (grašak, pasulj), jezgrastom voću (lešnik, badem), zelenom povrću. Pivski kvasac je prirodni koncentrat vitamina i minerala.

B vitamini poboljšavaju rad nervnog i mišićnog sistema, i tako vraćaju energiju. Unosite više minerala, posebno gvožđa, kroz namirnice bogate gvožđem (meso, jaja, leguminoze) uz limunadu ili blagi rastvor jabukovog sirćeta ili viramina C, jer se tako povećava apsorpcija gvožđa. Osobe sa hemoglobinom na donjoj granici normalnih vrednosti imaju manje energije.

Smanjite stres i tako ćete sačuvati energiju. Čajevi valerijane i matičnjaka smiruju. Smanjite oksidativni stres, unoceći antioksidanse: vitamin C i E, omega 3 masne kiseline i koenzim Q10. Vitamin C se nalazi u svežem voću i povrću, posebno paprici, limunu, celeru. Vitamin E se malazi u semenkama bundeve i suncokreta, maslinovom i suncokretovom ulju.. Omega3 masne kiseline, kojih najviše ima u plavoj ribi (srdele), su moćan antioksidans. Koenzim Q10 je prirodni sastojak organizma koji služi da izvlači energiju iz unete hrane. Njegova količina u organizmu počinje da opada posle 30. godine i kod ljudi koji piju lekove protiv visokog holesterola (statini).

Brinite o svom zdravlju i zadovoljstvu. Prijatna dešavanja vraćaju energiju i raspoloženje.

max-medicina.com

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.