Argentinci slave odlazak na SP

BUENOS AJRES, 15. oktobra 2009. (Beta-AP) - Argentinci su se okupili ispred spomenika Obelisk u centru Buenos Ajresa kako bi proslavili plasman nacionalnog tima na Svetsko prvenstvo 2010. godine.

Reprezentacija Argentine pobedila je noćas u Montevideu Urugvaj sa 1:0 golom Marija Bolatija u 84. minutu, osvojila četvrto mesto u južnoameričkoj grupi kvalifikacija i direktno se plasirala na Mundijal u Južnoj Africi.

To je bila prva pobeda Argentine u Montevideu posle 33 godine, ali i prvi trijumf "gaučosa" na gostovanju od kada je Dijego Maradona, u novembru, preuzeo ekipu.

"Gaučosi" su loše igrali u kvalifikacijama, dugo su bili peti na tabeli, ali su u poslednje dve utakmice, ipak, uspeli da trijumfuju i izbegnu odlazak u baraž.

"Konačno smo izborili plasman na Mundijal u Južnoj Africi", rekao je inženjer Leonardo Korteljado, koji je sa prijateljima u restoranu gledao utakmicu, obučen u dres nacionalnog tima.

Selektor Maradona i fudbaleri bili su pod velikim pritiskom, jer je zbog loših rezultata Argentina mogla da propusti prvi Mundijal od 1970. godine.

"Patili smo tokom kvalifikacija, ali na kraju su fudbaleri uspeli da nas izvuku", rekla je 27-godišnja studentkinja Nađa Bus, koja je sa okupljenim navijačima ispred Obeliska mahala argentinskom zastavom.

Selektor Argentine rekao je da je zadovoljan i ponosan zbog plasmana na Svetsko prvenstvo i ponovo napao medije zbog kritika upućenih na račun igre i rezultata nacionalnog tima.

"Želim da poručim ljudima koji su me kritikovali i tretirali kao đubre - pojedite svoje reči. Ova pobeda je posvećena ljudima koji su verovali u nas, ali nije onima koji su pisali i govorili laži. Ne želim da kažem o kome je reč, oni će se prepoznati", rekao je Maradona.

"Pobedu posvećujem navijačima koji su doputovali u Urugvaj, mojim fudbalerima i najbližim saradnicima", dodao je dodao je nekada najbolji fudbaler sveta.

Maradona je rekao i da je bio siguran da će se njegova ekipa plasirati na Mundijal.

"Bio sam siguran da ćemo se kvalifikovati. Rekao sam fudbalerima da u ovoj utakmicu pokažu koliko vrede, a oni su to i uradili", rekao je.

Bivši kapiten "gaučosa" oštro je kritikovao medije u Argentini.

"Analiziraćemo mnoge stvari, ali ne na osnovu novinskih napisa. Pojedinci su pisali da se ne slažem sa generalnim menadžerom Saveza Karlos Biljardom, a to nije istina", poručio je Maradona.

"Uglavnom ne čitam novine i ne gledam sportske emisije, ali moje ćerke sve to gledaju i rekle su mi šta se priča o meni. Ponovo želim da poručim svima koji su protiv mene da mogu te reči da progutaju", dodao je Maradona.

On je istakao da je ponosan na reprezentativce, ali i da ne zna da li će ekipu predvoditi na Svetskom prvenstvu.

"Ponosan sam na igrače, učinili su da se osećam kao pravi trener jer su ispunili sve što smo se dogovorili u svlačionici. Sada imamo vremena da na miru analiziramo igru. Ne znam da li ću ostati selektor, moram da razgovaram sa čelnicima Saveza, posle čega ću odlučiti", rekao je Maradona.

Pogledajte još