GENIJALAC IZ SRBIJE: Ima dve godine i govori engleski

Sve ovo ne bi bilo čudno da Marko nema svega dve godine. Kada ga majka Ksenija ispituje gde je Švedska, Rusija, Meksiko, bez razmišljanja pokazuje na karti sveta i ispravlja je da je Japan ipak u Aziji, a ne u Evropi, kako je ona pokušala da ga zbuni, prenosi 021.rs

Ovo neobično dete je zapaženo u TV emisiji "Kvadatura kruga" na RTS-u kada je bez greške pokazao sve okeane, pa čak i državu Kiribati, malu ostrvsku zemlju u Tihom okeanu. Veštinu čitanja je, kažu roditelji, savladao sa svega 22 meseca.

"Sve je počelo kroz igru. Pokazivao sam mu kartice sa slovima još od kad je imao svega par meseci. On je gledao i učio. I mene je fasciniralo kakve smo rezulatate postigli", kaže Markov otac Igor i dodaje da sva deca verovatno mogu da postignu iste rezultate ako im se pristupi na pravi način.

Pored čitanja i geografije, Marko zna i brojeve, boje, da broji unazad i unapred, kao i da sve to kaže na engleskom jeziku. Do sada, kako kažu njegovi roditelji, nije pokazivao interesovanje za televiziju i internet.

"Marko voli da se igra kockama, da vozi automobilčiće, da se šeta po parku...sve što i druga deca. Mi nemamo televizor, ali kada odemo kod babe i dede, vidimo da mu televizijski program ne zadržava dugo pažnju. Nekoliko minuta i to je to", kažu Markovi roditelji.

Pogledajte još