Fanatici iskasapili čoveka nasred ulice

0

Poznati američki bloger bangladeškog porekla, oštri protivnik religioznog ekstremizma, Avijit Roj (Roy) ubijen je na ulicama glavnog grada Bangledša,

Dake, gde su ga napadači iskasapili satarom, saopštila je danas policija. Roj je ubijen juče, dok se sa svojom suprugom Rafidom Ahmed vraćao sa sajma knjiga na Univerzitetu u Daki.

Rafida Ahmed, takođe blogerka, zadobila je ozbiljne povrede. Napadači još nisi identifikovani, ali je šef lokalne policije Sirajul Islam rekao da je utvrđeno da je u napadu učestvovalo nekoliko religioznih ekstremista. Dodao je da su najmanje dvojica napadača direktno napali Roja i da su koristili satare.

“Bio je slobodan mislilac. Bio je oštar protivnik ne samo islamskog ekstremizma, nego svakog oblika religioznog fanatizma”, rekao je Rojev prijatelj i bloger Baki Bilah.

Avijit Roj napravio je blog na bengalskom jeziku, na kojem je redovno objavljivao tekstove o religioznom ekstremizmu, suprotstavljajući ih naučnom pogledu na svet.

Slični napadi već su se dogadjali u Bangladešu, gde živi 160 miliona ljudi, među kojima većinu čine muslimani.

Pre dve godine u Bangladešu je ubijen još jedan bloger Ahmed Rajib Hajder. On je ubijen nedaleko od svoje kuće u Daki, a počinioci još nisu pronađeni.ž

Poznati pisac i profesor na Univrzitetu u Daki Humajun Azad takodje je napadnut 2004. godine, kada je zadobio ozbiljne povrede.

Izvor: Blic

Foto: Twitter/Dhaka Tribune

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.