PROTEST U SMEDEREVU: Nova direktorka kuma brata gradonačelnice

Dok su se đaci tiskali, nekoliko metara dalje novinarima se obratila od Ministarstva dan ranije postavljena v.d. direktora Radmila Trajković.

- Bilo ko da je došao na moje mesto ovo bi doživeo. Oni su sebi dozvolili da učenici budu izmanipulisani zarad ličnih interesa direktora – prokomentarisala je v.d. direktora Radmila Trajković galamu koja je dolazila kroz vrata i, u jednom momentu, upad nestrpljivih đaka koji su takođe čekali novinare da počnu.

Kolektiv je u strahu od mobinga bivšeg direktora

Novoizabrana direktorka je potvrdila da nema licencu, ali je, kako je kazala, „položila prvi deo stručnog ispita“, a uostalom, i to je napomenula, licenca nije obavezna za vršioca dužnosti. Podatak da se protiv njenog izbora izjasnilo 57 od 63 člana kolektiva objašnjava strahom i mobingom pređašnjeg direktora, kome je, kako tvrdi, i ona „sama bila izložena“. Na koncu, njena navodna kumovska veza sa gradonačelnicom, i to je objasnila, ne stoji, „kumovi su njen muž i brat gradonačelnice“.

Odluka da se uvedu privremene mere, dužnosti razreši magistar Milutin Vučković, koji je na direktorskom mestu u ovoj ustanovi već četvrt veka, i na njegovo mesto postavi profesorka koja nema licencu za rad, za posledicu je imala da Gimnazija u Smederevu juče nije radila. Učionice i kabineti su bili prazni, ali je zato zbornica bila puna od ranih jutarnjih sati, jer je štrajkački odbor u stalnom zasedanju.

Još veća gužva bila je u gimnazijskoj auli, gde se više stotina učenika ove škole tiskalo na skupu koji je organizovao Đački parlament.

- Cilj našeg okupljanja jeste da pokažemo jedinstvo škole, kao i to da osim profesora i mi ovo smatramo nepravdom – kaže Nevena P, predsednica Đačkog parlamenta.

- Škola mora da bude van politike, a gradske vlasti, na čelu sa gradonačelnicom, to očigledno ne poštuju. Nismo ovde zbog direktora, ovo je borba za naše pravo baš da budemo van političkih igara – tvrdi Luka P, učenik četvrtog razreda.

Kako u gimnaziji nije bilo nastave, štrajkači su odlučili da iduće nedelje drže časove, koji će biti skraćeni na 30 minuta. Najavili su i protestne šetnje, čim dobiju odobrenje od MUP-a.

Jednom valja, drugom ne
Među razlozima za smenu Vučkovića sa mesta direktora, u rešenju Ministarstva, jeste to što je on, pored obavljanja ove funkcije, držao i nastavu i to je radio bez naknade. U obrazloženju Svetosavske nagrade direktoru Muzičke škole iz Požarevca baš to je navedeno kao argument, da „nije sedeo samo u kancelariji već je držao i časove“.

Izvor: Blic

Pogledajte još