Izvesno formiranje demokratske vlade

BEOGRAD, 16. januar 2007. (FoNet) - Formiranje vlade stranaka demokratskog bloka sve je izvesnije jer bi Demokratska stranka (DS), koalicija DSS-NS, G17 plus i koalicija koju predvodi LDP na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji trebalo da osvoje oko 55 odsto glasova biračkog tela, pokazuje najnovije istraživanje američke agencije „Grinberg risrč“.

Ukupan broj glasova koje bi osvojili DS, DSS-NS i G17 plus je oko 50 odsto. Kada je u septembru prvi put rađeno istraživanje, ove tri stranke zajedno su imale 43 odsto glasova. Od septembra je ukupan broj glasova radikala i socijalista sa 42 opao na 35 odsto podrške., prenosi Blic.

Istraživanje koje je rađeno na uzorku od 1.005 ispitanika, u periodu od 27. decembra do 5. januara, pokazuje da Srpska radikalna stranka i dalje ima najveću podršku birača - 30 odsto. Slede DS (23 odsto), koalicija DSS-NS (15 odsto) i G17 plus (12 odsto).

Cezus bi, prema ovom istraživanju, trebalo da preskoče i koalicija LDP-GSS-SDU-LSV, kao i SPS. Ispod crte ostali bi Srpski pokret obnove, Karićev PSS i ostali učesnici na izborima.

Istraživanje pokazuje da je najjače uporište radikala južna i istočna Srbija dok najslabije stoje u centralnoj i zapadnoj Srbiji. DS najviše glasova može da očekuje u Beogradu, dok najslabiju podršku ima u Vojvodini. Koalicija DSS-NS, prema očekivanjima, najviše glasova dobiće u centralnoj i zapadnoj Srbiji, a najmanje, kao i demokrate, u Vojvodini.

Zanimljivost istraživanja jeste i da najujednačenije biračko telo ima G17 plus, koji približno jednak broj glasova mogu da očekuju u svim delovima Srbije.

 

Pogledajte još