Estonija najviše podržava proširenje EU

BEOGRAD, 15. oktobra 2009. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić i estonski predsednik Tomas Hendrik Ilves razmenili su danas u Beogradu iskustva o procesu evropskih integracija i izrazili značaj ulaska Srbije i celog zapadnog Balkana u Uniju.

"Estonija je jedna od zemalja EU koja najviše podržava dalje proširenje Unije... na Balkan. I zato smo oduševljeni što je jučerašnji izveštaj Evropske komisije (o Srbiji) tako pozitivan, jer mi verujemo i znamo šta znači biti u EU i koliko je to važno u širem smislu za mir u Evropi... za jaku Evropu, koja će uključivati ceo kontinent, bez veštačkih linija podele", rekao je Ilves posle razgovora sa Tadićem u Palati Srbija.

Tadić je istakao da je Estonija jedan od najboljih primera kako ulazak u EU moze doneti dobro njenim građanima. Dvojica lidera su zaključila da su odnosi dve zemlje dobri, ali da ima sektora u kojima su veoma slabo razvijeni, posebno u ekonomiji.

Najavili su i buduću saradnju u oblasti energetike, naročito u sektoru korišćenja energenata iz uljanih škriljaca u kome je Estonija jedan od svetskih lidera, a Srbija ima njihove značajne rezerve.

Pogledajte još