Treći put Bez teksta u Filharmoniji

Treći koncert iz ovog ciklusa, muzički će oživeti herojstvo holandskog aristokrate, grofa Egmonta. Kompozicija je napisana u periodu napoleonskih ratova, a kroz ovo delo Betoven je izrazio sopstvene političke nedoumice. Molijerov Građanin plemić šepuriće se kroz Štrausovo istoimeno delo, koje nam približava intrige sedamnaestog veka. Muzika prati satiričnu priču o osobama koje su se našle u sredinama kojima ne pripadaju.

Inspiriše me ciklus ‘Bez teksta’ jer nam se kroz muzički jezik približava pisana reč. Muzikom se govori i ono što se piše između redova. Egmont i Građanin plemić imaju snažnu pozorišnu vezu. A između njih, izvešćemo Šumanov koncert koji, iako nije nastao na osnovu predloška iz literature, predstavlja tragični ispis kompozitorovog života i slutnju njegovog okončanja”, kaže Danijel Rajskin, koji je će uz violinistu Ilju Gringolca nastupiti umesto najavljenog dirigenta Zoltana Kočiša i violinistkinje Midori, koji su zbog bolesti morali da otkažu svoje gostovanje.

Sledeći koncert iz ovog ciklusa zakazan je za 15. maj, kada će Beogradska filharmonija biti predvođena damskom rukom Džoen Falete.

Pogledajte još