CRVENI METEO ALARM: Vodostaji opasno rastu

Na Savi kod Šapca vodostaj će danas dostići granicu redovne odbrane od poplava, upozorio je danas Republički hidrometeorloški zavod (RHMZ).

Na Kolubari, Tamnavi, Ligu, Ubu, Drini, Limu, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru i Resavi vodostaji će u naredna dva dana "prevazići granice redovne odbrane od poplava sa mogućnošću dostizanja granica vanredne odbrane od poplava".

Na Mlavi, Peku i Timoku vodostaji će u petak - 6. marta "dostići i prevazići granice redovne odbrane od poplava", naveo je RHMZ u upozorenju na svom sajtu.

Na gornjem toku Zapadne Morave sa pritokama vodostaji će u naredna dva dana "prevazići upozoravajuće nivoe, a tada će i na gornjem toku Južne Morave sa pritokama "vodostaji dostići upozoravajuće nivoe".

- Đenovski ciklon, koji nastaje iznad Đenovskog zaliva, doneće velike količine padavine tokom naredna dva dana. U Beogradu, zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji padaće od 40 do 60 mililitara kiše po kvadratnom metru. U ostalim delovima Srbije količina padavina kretaće se od 20 do 40 mililitara. Tokom 5/6. marta vodostaji će prevazići granicu redovne odbrane od poplava na Kolubari, Tamnavi, Ljigu, Ubu, Drini, Limu, Jadru kod Loznice, Jasenici, Kubrušnici, Crnici, Lepenici, Olugomiru i Resavi - priča za “Blic” Dejan Vladiković, hidrolog iz RHMZ.
U Srbiji će danas biti oblačno i osetno hladnije vreme, u nižim predelima sa kišom, u brdsko-planinskim sa snegom, a dnevna temperatura iznosiće od dva do sedam stepeni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Krajem dana i tokom noći kiša će preći u susnežicu i sneg. Vetar će biti umeren, povremeno i jak severoistočni.

Izvor: Press, Blic

Pogledajte još