Antibebi pilule i rak

Sudeći po rezultatima najnovijih istraživanja, svi su izgledi da pilule za sprečavanje trudnoće, uprkos naučnim kontroverzama kojima su okružene, poseduju, do sada, nepoznata svojstva

Istraživači Univerziteta Irvin u Kaliforniji otkrili su da "mifepriston", hemijska supstanca koja se nalazi u piluli za kontracepciju, pomaže da se spreči rast tumora koji najčešće prerastaju u rak dojke ili jajnika.

Rezultati istraživanja upravo objavljeni u časopisu "Sajens" (Science) pokazuju da mifepriston sprečava rast tumora tako što blokira progesteron, ženski hormon koji je nezaobilazno "angažovan" u menstruaciji i trudnoći. Ustanovljeno je da progesteron pospešuje širenje ćelija tumora kod žena koje nose gen raka dojke što u najvećem broju slučajeva izaziva rak.

U toku istraživanja, naučnici su izučavali uticaj mifepristona, jednog antiprogesterona, kod laboratorijskih miševa koji su posedovali BRCA-1, mutirani gen koji kod žena izaziva rak jajnika pre nego štro napune 70 godina. U miševa koji su tretirani mifepristonom nisu se razvili tumori iako su navršili godinu dana dok se miševi koji nisu tretirani pre navršenih osam meseci dobili tumore.

Šta to, zapravo, znači?Progesteron "ohrabruje" tumore da se razviju u prisustvu BRCA-1 tako što povećava brzinu deljenja ćelija. Ali naučnici su ustanovili takođe da  prilikom primene mifepristona, on deluje kao vezivni proces i blokira progesteron.

Otkriće bi moglo da donese nove postupke za sprečavanje razvijanja raka dojke i jajnika kod žena koje nose genetsku predispoziciju.

(FoNet)

Pogledajte još