Ub u opasnosti: Pukao nasip

Kako je načelnik Sektora za vabredne situacije Predrag Marić za agenciju Beta, tokom noći je oko 200 kuća na Ubu bilo ugroženo, ali je uz pomoć Javnog preduzeća "Srbijavode" voda preusmerena.

On je rekao da se očekuje stagnacija na rečicama koje su se usled obilnih padavina izlile i da je trenutno najkritičnija situacija na Ubu, a da su, svuda gde je potrebno ekipe bile u pripravnosti.

Kako je kazao, kod Uba se izlila rečica Gračica koja je probila nasip i ugrozila četiri domaćinstva, ali meštani nisu evakuisani jer za to nije bilo potrebe, budući da voda nije bila toliko visoka.

Teren se, kako je kazao obilazi i pomaže u otklanjanju svih problema.

"To je za sada jedini kritično mesto", rekao je Marić dodajući da se na svim drugim problematičnim mestima tokom jučerasnjeg dana, situacija sada smirila.

Marić je rekao da nema mesta panici, budući da su padavine stale i očekuje se stagnacija na rekama, a "crveni meteoalarm" polako prelazi u "zelenu boju".
Struja stiže u toku dana

Broj potrosača bez električne energije na području Moravičkog i Zlatiborskog okruga je danas je prepolovljen u odnosu na prethodni dan, potvrdila je Tanjugu portparol "Elektrosrbije Kraljevo" Tamara Utvić.

"Kako bismo otkolonili teškoće pristiglo je 20 ekipa sa 55 ljudi, pa očekujemo da se u toku današnjeg dana normalizuje snabdevanje električnom energijom", rekla je Utvić i dodala da do pojedinih udaljenih sela u Zlatiborskom okrugu elektromonteri nisu mogli da stignu zbog neraščcišćenih puteva.

Prema njenim rečima, pored 155 ekipa Elektrosrbije koji su juče radili na terenu, danas su stigli i timovi iz Elektrovojvodine, kragujevačkog Centra, niškog Jugoistoka i beogradske Elektrodistribucije.

Prema rečima načelnika Odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga Dragiše Broćića, stanje na rekama u Čačku, Gornjem Milanovcu, Ivanjici i Lučanima je stabilno.

On kaže da Bjelica i Zapadna Morava stagniraju tako da nema opasnosti od izlivanja.

Broćić kaže da kada su putni pravci u pitanju na području Moravičkog okruga, najteža situacija je u Ivanjici, u brdsko-planinskim delovima, gde ima snega između 50 centimetara i jednog metra.

"Glavne saobraćajnice su prohodne, ali lokalni, odnosno nekategorisani putevi na području opštine Lučani, Ivanjice nisu raščišhceni, tako da je obavezna upotreba zimske opreme", rekao je Broćić Tanjugu i apelovao na vozače da vožnju prilagode situaciji na putevima.

B92/Nadlanu

Pogledajte još