Za kratko vreme mnogo novca: Pet zanimanja koja donose veliku zaradu

Fakultetska diploma odavno ne predstavlja garant za bilo kakav posao, a kamoli za dobro plaćen. Zato se ljudi snalaze kako mogu, a kursevi i obuke za zanimanja koja se lako uče su sve popularniji.

Masaža

- Završila sam kurs koji traje tri meseca još dok sam bila na fakultetu, jer me je to zanimalo. Ubrzo sam počela da idem po kućama, a onda su krenule i prve preporuke. Sada, dve godina kasnije, imam mrežu klijenata i zarađujem sasvim dovoljno da se izdržavam - kaže ova mlada Beograđanka.

Kursevi ovog tipa mogu da se pronađu širom Srbije, i koštaju od 10.000 dinara pa naviše. Budući da jedna masaža košta od 800 dinara pa naviše, ovo su pare koje se brzo vrate. To nam je potvrdila i naša sagovornica, dodajući da je ovo takođe zanimanje koje ne zahteva mnogo ulaganja, barem ne na početku.

- Ako imate novca, možete odmah da uložite u dobar sto i opremu. Međutim, ja idem kod mojih klijentkinja kućama, sa sobom nosim samo ulja, koja su zapravo jedina veća investicija - tvrdi ona.

Ako nemate svoj salon već morate da idete od kuće do kuće, dnevno možete da odradite maksimum dve-tri masaže, jer se previše iscrpite. Međutim, za mlade ljude je ovo odličan način zarade, jer dnevno mogu da zarade i po nekoliko hiljada dinara.

Manikir

Klasičan manikir više nikome nije zabavan, i retko ko ide u salon na takvu vrstu sređivanja. Sada se kursevi koncentrišu na izlivanje i nadogradnju noktiju, što su ujedno i najisplativije stvari. Ovu kursevi traju od mesec dana do tri meseca, a i cena im znatno varira. U zavisnosti od toga za koju se školu odlučile, možete da date 10, 20 ili čak 30 hiljada dinara za obuku. Međutim, i to se isplati.

Cene nadogradnje noktiju se kreću od 700, 800 dinara pa do i preko 2.000. Izlivanje je nešto skuplje, pa se retko nalazi za manje od 1.000 dinara.

Međutim, ovo je ipak zanimanje za koje vam je potrebno izvesno ulaganje. Neophodna vam je lampa (može da se nađe već za par hiljada dinara), gelovi, turpije, četkice i sto za rad.

Sve veći broj oglasa za sređivanje noktiju jasno svedoči da je ovo zanimanje koje privlači ljude, a kozmetičarka Jasna nam je rekla i zašto.

- Ovo je dobra stvar za zaradu zato što može da se radi od kuće, ne morate odmah da imate svoj lokal. Imate malo veću investiciju na početku, ali ona se jako brzo vrati ako kvalitetno radite i mušterije vam daju preporuke - kaže ona.

Web dizajn

Kurseva za web dizajn ima toliko da je više nego očigledno da je ovo zanimanjekoje sve više privlači mlade, i to ne bez razloga. Naime, radeći za sopstvenog kompjutera od kuće, na ovaj način možete da zaradite i po nekoliko prosečnih plata, ali to ne bi trebalo da očekujete odmah na početku.

Istina je da je na početku izuzetno teško da se probijete, a to se najlakše čini na raznim sajtovima na kom potencijalni poslodavci biraju kome će da daju da im odradi sajt. To znači da vi morate prvo da izgradite svoj portfolio da bi mogli da zaradite dobre pare, ali nakon nekoliko meseci rada sasvim je realno da dobijete, recimo, 100 evra po sajtu.

Kurs za web dizajn može da traje mesec dana i da vas košta 5.000 dinara, a može da traje i godinu dana i da vas košta 1.000 evra. Međutim, oni koji se bave ovim poslom, tvrde da je bitno samo načiti osnove, te da sve ostalo možete lako sami da naučite.

Šnajder

Za 15.000 dinara možete da zaršite kurs za šivenje u trajanju od dva meseca, a to je novac koji može brzo da vam se vrati čak i ako ništa ne zaradite već šijete sebi odeću. A ako želite na ovaj način da zarađujete, trebalo bi da znate da znate da se šivači konfekcije nalaze na smom vrhu liste zanimanja sa kojima se nabrže nalazi posao, prema zvaničnim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje.

A budući da usluge šnajdera nikad nisu bile jeftine, te najmanja prepravka ne košta manje od 300 dinara a krojenje, recimo, pantalona se naplaćuje od 1.000 do nekoliko hiljada dinara, zarada uopšte nije loša.

Što se investicija tiče, većina krojača radi od kuće, a za početak će vam trebati samo dobra mašina za šivenje, koja može da košta i po nekoliko stotina evra.

Frizer

Tromesečni kurs za frizera može da se nađe u Beogradu već za 10.000 dinara, dok je šestomesečni skuplji i košta skoro tri puta više. Ove obuke najčešće podrazumevaju i neku vrstu prakse, a jedini problem je u tome što ovo nije posao koji možete da radite od kuće već je potrebno ili da se zaposlite ili da imate svoj salon. Često vlasnici salona pristaju da frizeru daju u zakup jednu stolicu.

Biljana kaže da je nakon završene obuke u jednoj akademiji išla na praksu, na kojoj se pokazala kao dobar frizer i dobila posao. Posle je dobila preporuku i lako se zaposlila u drugom salonu.

- Ovo nije posao iz snova, ali kada pogledam ljude oko sebe jasno mi je da ja zarađujem više nego dovoljno. Jedini je problem što će brzo početi da vas bole noge - kaže ona kroz smeh.

Feniranje kose, koje treja oko pola sata, košta oko 700 dinara, a naša sagovornica kaže da u toku dana često odradi i po pet-šest feniranja.

Izvor: 24 sata

Pogledajte još