KRUPANJ U OPASNOSTI: Nakon Kosjerića, sledeći zemljotres će pogoditi ovde?

Nakon zemljotresa u Kosjeriću jačine oko 4,6 jedinica Rihterove skale, koji je doveo do oštećenja oko 100 kuća, veći potresi se u narednom periodu mogu očekivati u okolini Krupnja, upozoravaju seizmolozi.

- Područje oko Kraljeva, Valjeva, Čačka i Krupnja, sve do Tuzle, predstavlja jaku seizmičku zonu. Međutim, Mionicu i Valjevo je pogodio razoran zemljotres 1998. godine, pa je verovatnije da će do veće seizmičke aktivnosti doći u području gde ga nije bilo skoro. Realno je očekivati da do seizmičkih kretanja dođe na južnim padinama Povlena, to jest verovatnije je da će do zemljotresa jačine oko pet jedinica Rihterove skale doći na potezu ka Krupnju - kaže Slavica Radovanović, direktorka Seizmološkog zavoda Srbije.

Međutim, direktorka kaže da je nemoguće reći kad bi to moglo da se desi.

- To niko od seizmologa ne može reći. Može se desiti sutra, a može i za deset godina - zaključuje Radovanovićeva.

Ona kaže da je nakon zemljotresa u Kosjeriću registrovano još 26 potresa u tom području i da će ih biti i u narednom periodu, ali slabije snage.

Koliko je ovaj zemljotres bio opasan govori i slučaj porodice Rakić iz sela Donja Ražana kraj Kosjerića. Mali Andrija (3) i Jovana (5) Rakić tek igrom slučaja nisu bili u krevetu kad su se preksinoć s plafona obrušili komadi maltera teški i po nekoliko kilogram.

- Savo i ja smo nosili decu na spavanje. Bili smo na vratima kad je zapucalo i zapraštalo na sve strane i zidovi počeli da se ljuljaju. Mislila sam da će kuća da se sklopi nad nama. Nestalo je struje, nismo znali kud ćemo, deca su počela da vrište, a plafon da pada. Ne smem ni da pomislim šta bi bilo da su deca bila u krevetu - priča Mira Rakić, majka mališana. Njen suprug Dragoman kaže da je njihova kuća sada neuslovna i opasna za život.

Strah od budućnosti

- Za deset sekundi smo ostali bez kuće. Ne znam gde ćemo sad - dodaje Dragoman. Kritično je juče bilo i u selu Mrčići, gde je bio epicentar zemljotresa.

- Kuća mi je pukla napola, a tako je i kod većine komšija. Kuće nisu pale, ali ako ponovo zatrese, nijedna neće ostati - uplašen je Ivan Erčević (68).

JOŠ NAM SAMO METEORIT FALI!
Milijan Stojanić, predsednik opštine Kosjerić, podseća da su ovo mesto u poslednjih nekoliko godina više puta pogodile vremenske neprilike.

Pre tri godine imali smo nenormalne snežne padavine, pre godinu nenormalnu kišu i poplave, zatim nenormalan grad, koji je uništio letinu, posle smo imali klizišta, a sad zemljotres. Još samo vulkan i meteorit da nas zadese - rezigniran je Stojanić.

POMOĆ KOSJERIĆU
Vlada Srbije će pomoći opštini Kosjerić, a prva procena štete biće poznata već danas, rekao je ministar za vanredne situacije Velimir Ilić.

Zemljotres je oštetio neke objekte, ima desetak objekata s pukotinama i više starijih kuća koje su urušene - naveo je Ilić i upozorio da se očekuje intenziviranje klizišta zbog topljenja snega, koji je u okolini Kosjerića napadao više od 70 centimetara.

Zemljotresi u Srbiji
- U Srbiji godišnje bude oko 1.200 zemljotresa
- U zemljotresu u Kraljevu 2010. poginulo je dvoje ljudi
- Najrazorniji zemljotres u poslednjih deset godina bio je u Mionici i iznosio je 5,7 jedinica

Nadlanu / izvor: Kurir

Pogledajte još